Арт Новини

Художникът Цветан Кръстев с награда “Варна”

Цветан Кръстев с награда
Цветан Кръстев с награда „Варна“

Художникът Цветан Кръстев бе удостоен заслужено с престижната награда “Варна” за 2021 г. в сферата на визуалните изкуства. Той бе предложен от екипа на Градската художествена галерия – Варна, и получи подкрепа от 12 престижни културни институции и личности.

В последните почти 40 години Цветан Кръстев създаде изключително качествени творби на съвременното визуално изразяване и постепенно, но безспорно стана един от най-добрите художници в най-новото българско изкуство. Още когато започва в началото на 1980-те години, той прави различни и нестандартни за тогавашната художествена ситуация работи – мащабни инсталации и обекти от природни материали, от дърво и камък, почти винаги на морския бряг. Те са близки до лендарта или до екологичната художествена концепция, но при всички случаи са впечатляващи и новаторски за нас.

Художникът боготвори Природата и моделира своите концептуални визии главно в нея и чрез нея. Вглежда се в нейните градива, размества и обработва мащабни терени, променя агрегатни състояния и материи, размишлява философски за ритъма и смяната на годишните и човешките времена. Интересува се от отношението Природа – Човек в универсален, а понякога и във вселенски аспект, търси всеобщите причини и принципи, етическите фундаменти и креативните същности на земната и човешката природа. Посочва Пътя като нещо съдбовно важно и го изследва като движение, търсене, промяна, процес, преодоляване, познание, овладяване и съзидание, като включва и Сизифовския контекст на усилието и бунта, и Одисеевата цялост и завършеност на пътуването и завръщането.

Категорията смисъл отделя и откроява изкуството на Кръстев в съвременната художествена среда. С визуална култура и концептуална дълбочина той преоткрива сериозните смисли и духовните феномени на човешката и природната същност. Постига го оригинално, с мащабни артистични жестове, но и с някаква трудно постижима в този род изразяване човешка топлота и добронамереност.

Неизбежен е респектът от безкрайното въображение, от вкуса към странното и необикновеното, от дълбочината на интелектуалния поглед и размисъл, от виртуозната работа с пластичните форми, с човешките истории, с видеоизображенията, с литературния авторски текст. Цветан Кръстев работи с широка гама от изразни средства, които владее безупречно − живопис, пластика, фотография, обекти, художествена инсталация, видеоарт, дигитално изкуство, текст.

Творчеството на Цветан Кръстев е обект на изследване, като е посочено сред върховите постижения на съвременното българско изкуство, от сериозни изкуствоведи като: проф. д-р Свилен Стефанов в книгата му „Авангард и норма“, 2003 г., доц. д-р Лора Попова в книгата й „Хипермодернизъм и неоконцептуализъм“, 2012 г., от изкуствоведите Димитър Грозданов, Мария Василева, Елисавета Мусакова, Ирина Генова, Румен Серафимов, Диана Попова, Ирена Димитрова и др.

Личността и креативната дейност на Цветан Кръстев значително допринасят за повишаването на иновативното равнище в артистичната общност на Варна. Той е един от активните членове на емблематичната художествена група Вар(т)на през 1990-те и 2000-те години. Той е един от кураторите на новия успешен артфорум на ГХГ – Варна, наречен „Изкуството като противодействие“. Със своя опит, познания, висок вкус и безупречна репутация в художествените среди, той е ценен професионалист и колега в екипа на галерията. Освен това той притежава и проявява рядко срещана принципност и всеотдайност към каузата на високото изкуство и култура, и към ролята на Градската художествена галерия – Варна в нейното отстояване.

Цветан Кръстев получава награда
Цветан Кръстев получава награда „Варна от зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов

Екип на ГХГ – Варна

Снимки: Александър Николов

http://varnacityartgallery.com

Материалът Художникът Цветан Кръстев с награда “Варна” е публикуван за пръв път на Арт Варна.