Арт Новини

Проектът „Спасена пролет“ дава сцена за изява на художници от Украйна

Спасена пролет

Проектът е на варненската Зона “Нира Арт” и арт мениджъра Нина Локмаджиева и включва специално създадени в последния месец творби живопис на пребиваващи в България професионални артисти.

Вернисажът е на 31 май от 16 до 19 ч. На ул. “Св. Климент” 23 Б във Варна. Изложбата ще остане във Варна до 21 юни.

Изложбата „Спасена пролет“ е международен арт проект на Нина Локмаджиева и варненската Зона „Нира Арт“, който дава друг поглед към пребиваването в България на професионални творци от Украйна. Преди месец Нина закупува художествени материали – платна, четки, бои и ги предоставя на издирените от нея украинки с академично художествено образование, които са намерили временно убежище у нас – във Варна, Слънчев бряг, Банско. Проектът е подкрепен с готовност от популярната българска компания производител на акрилни бои “Лорка” http://lorkaart.bg. Дамите рисуват още и с маслени бои, туш и темпера.

„Идеята ми беше – споделя Нина Локмаджиева, – вместо обичайната благотворителна продажба, този проект да даде възможност на художници с добра кариера в своята страна и в Европа да се представят пред българската публика и не да чакат на благотворителни жестове, а сами да заработват средства със своето изкуство. Тези дами са уважавани в творческите общности на Харков, Одеса, Николаев, имат редица самостоятелни изложби, водят майсторски класове. И най-важното – те не спират да рисуват, независимо от превратностите на съдбата. Дори фактът, че някои от тях не бяха си взели дрехи, но бяха тръгнали с любимите си четки, за мен беше показателен, че съм попаднала на истински артисти, които живеят чрез изкуството. Затова смятам, че те заслужават тази възможност да се представят пред българската публика, а и ние като потребители на изкуство заслужаваме да разширим погледа си към творческите процеси в тяхната страна.”

Изложбата е съставена от работи живопис върху платно, рисунки и акварел, приложно изкуство. Част от проекта е и една ленд арт композиция – с минимална артистична намеса куп скали на брега в курорта “Св. св. Константин и Елена” са превърнати от Юлия Павлова от Одеса в загадъчно чудовище. Това морско чудовище присъства на плаката на изложбата.

Юлия Павлова се представя още с абстрактни композиции и малки обекти – рисувани автентични камъни от българския бряг.

Алла Хмел показва градски пейзажи от Варна и Несебър с цъфтящи пролетни дървета. Нейната сестра Галина Хмел е нарисувала своята запазена марка – симпатични духчета – ангелчета, около които винаги се открива по едно намигване към бита.

Двете сестри Хмел са подготвили и ефектни работи декоративно изкуство, които са авторски прочит на традиционната украинска петриковска живопис.

Алина Храпчинска от Харков изпраща от Банско планински и морски пейзаж, но и една носталгична картина с украинска църква.

Нейната сестра Марина Доброволска рисува ефирни букети от полски цветя и звучни натюрморти. Нейна е и единствената картина в изложбата, която напомня за войната, но през образа на едно дете.

Елена Вороненко от Харков се включва в проекта с морски пейзажи, натюрморт и абстрактна композиция.

Наталия Овчаренко от Ворзел, близо до Киев, е рисувала в Двореца в Балчик, вгледала се е и в деликатните вибрации на едно водно конче.

Наталия Захарчишина от Одеса е пресъздала буйния цъфтеж на дърветата в Морската градина на Варна, сред тях и любимото на децата Криво дърво.

Татяна Дердей от Николаев участва в “Спасена пролет” в маслена живопис – деликатни пейзажи предимно от черноморския бряг, в които е запечатала първите си впечатления от Варна.

Изложбата “Спасена пролет” се открива на 31 май 2022 с вернисаж от 16 до 19 ч. и ще остане до 21 юни в Зона „Нира Арт“ във Варна.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1433129200534504/1433129220534502

Зона “Нира Арт”: https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768

http://lorkaart.bg/

www.ArtVarna.net

Материалът Проектът „Спасена пролет“ дава сцена за изява на художници от Украйна е публикуван за пръв път на Арт Варна.