Арт Новини

„Колекция с продължение“ на Дарик радио

 Откриване: 14.007.2022 г.,17:30 часа, „Узунова къща”

бул. „Цар Освободител“ 13

 

Изложбата показва „избрано“  от най-новите попълнения в колекцията на Дарик радио, която наброява над 500 произведения, дело на 180 съвременни художници.

Представени са творби на 40 от тях – творци от различни поколения. Шестима от участниците са свързани с Града на войводите и са носители на престижни награди за постижения в изкуството – Атанас Парушев, Веселин Дамянов – ВЕС, Йордан Парушев, Красимир Добрев, Красимир Карабаджаков и Онник Каранфилян.

Подбрани  специално за пространството на галерия „Димитър Добрович”, за повечето от произведенията това е първа  среща с публиката.

Защо КОЛЕКЦИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ ? – защото вече 22 години Дарик организира пленерът „Звук и цвят“ и създава творческа общност от  талантливи артистични индивидуалности. И защото за радиото е важно да продължи да подкрепя, да  цени и да мотивира съвременните български художници, да събира тях и частици от изкуството им,  съхранявайки таланта, белезите на времето, живота, природата, емоциите и състраданието в една жива и развиваща се колекция.

И днес, и утре!

Куратор на изложбата е Красимир Добрев – участник в два от пленерите на Дарик и носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2020-та година.

Инициативата е в чест на 30 години ДАРИК РАДИО, с подкрепата на Национален фонд култура и галерия „Димитър Добрович“.


Галерия

Материалът „Колекция с продължение“ на Дарик радио е публикуван за пръв път на Художествена галерия „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ“.