Арт Новини

Дружество на пловдивските художници вече си има дом

Дружество на пловдивските художници вече си има дом

От днес Дружество на пловдивските художници има свой собствен дом. Той се намира в центъра на Пловдив на бул. „Цар Борис Трети Обединител“ №153.

Районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов и заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов връчиха символичния ключ за него на председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

„Благодаря на Снежа, за това което е – творец, артист, изключителен човек и голям приятел, който мисли и се бори за бъдещето. От името на район „Централен“, от мое име и от името на г-н Панов ми позволете да предам този ключ за новия дом на Дружеството на пловдивските художници на бул. „Цар Борис Трети Обединител“ №153“, обяви Георги Стаменов.

Снежана Фурнаджиева благодари за жеста и подкрепата.

Първата жена председател на ДПХ – Пловдив празнува своя 70-годишен юбилей в галерия „Аспект“, с откриването на нейната юбилейна изложба снощи.

На емоционално тържество тя духна свещичките на мини торта под нежните звуци на „Любовен поздрав“ на Едуард Елгар – изпълнение специално за нея на известния цигулар маестро Мичо Димитров.

Фурнаджиева благодари на десетките гости, дошли, за да видят творбите ѝ и да поднесат лично поздравленията си за нейния юбилей.

„Благодаря на Бог, че достигнах тази възраст и всеки един ден е радост и щастие за мен. Не съм обявила специално откриване, защото човек започва да се чуди, като слуша речите – за него или за някой друг говорят“, пошегува се председателят на Дружеството на пловдивските художници.

В настоящата експозицията художничката ще представи разнообразни по формат платна, комбинация от ретроспективни елементи и нови търсения, свързани с динамиката на днешния ден, като преобладаваща част от тях са рисувани специално за изявата ѝ в „Аспект“.

Тя може да бъде разгледана до 22 ноември.

Зрителят ще се наслади на експериментите и с различни форми, които, както авторката сподели, дават още повече свобода и същевременно повече интимност на картините.

„Честит рожден ден! Гордея се, че съм тук с Вас, гордея се, че съм Ваш съгражданин. Вие сте не само творец, но и истински боец с кауза. Една от причините Дружеството на пловдивските художници да има толкова много членове и да бъде активно, сте Вие. Бъдете здрава, все така креативна и продължавайте да се борите затова Дружеството да продължава да пише своята история“, обърна се към художничката заместник-кметът Пламен Панов.

Празненствата за рождения ден на Снежана продължават с участието ѝ в сборната изложба на художниците юбиляри „5/6/7″ с куратор Костадин Отонов, в която художничката заявява:„

„Рисувам, защото това ме прави свободна и щастлива. Искам да дам на хората светлина и вяра във висшите сили, които ни подкрепят въпреки всичко.“

Десетки приятели и почитатели споделиха празника на Снежана Фурнаджиева снощи. До края на вечерта тя продължи да приема поздравления, цветя, подаръци и благопожелания от многобройните гости, които чакаха търпеливо на опашка, а залата трудно побираше. Сред тях бе и близкият ѝ приятел Цвятко Сиромашки, който и подари специално написан от него разказ, много галеристи, поети, писатели и общественици.