Арт Новини

Новият клип на Иво Димчев ознаменува предстоящото киноразпространение на „Ф1.618“

Новият клип на Иво Димчев ознаменува предстоящото киноразпространение на „Ф1.618“

 

Премиерата на парчето „Еротична звезда“, заснето специално за филма, се състоя по време на току-що приключилия кино-литературен фестивал Синелибри и беше съпроводена от дефиле с костюми от филма „φ1.618“. Режисьор на клипа е Валери Милев. Текстът и музиката са на Иво Димчев, аранжиментът е на Артур Надосян. Оператор е Емил Христов, а продуцент – Орлин Руевски.

След като даде старт на Синелибри 2022, изправяйки на крака зрителите в зала 1 на НДК за бурни овации, зашеметяващата приключенска антиутопия „φ1.618“ тръгва в разпространение от 25 ноември. Двете водещи роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова, партнира им цяла плеяда от талантливи актьори и публични фигури като Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Николай Станоев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Дуев, Китодар Тодоров, Георги Лозанов и др. В клипа на Иво Димчев са използвани кадри от филма, в който той самият също има участие.

„φ1.618“ беше излъчен като част от селекцията на Фестивала за ново кино в Монреал и пожъна възторжени отзиви от кинонаблюдатели и зрители, които го определиха като „фантастичен филм с потенциал да стане култов“. По думите на Рамин Ханджани „φ1.618“ е „пречистващо пътешествие, което може да напомни на зрителите за главните герои от творбите на Алехандро Ходоровски, без да засяга всички екстремни елементи в тях.“ Според Реда Бенкула филмът на Ушев изобличава свят, устремен към своето унищожение. Ако специалните ефекти са умишлен кич, то те служат и като препратка към наследството от комунистическата епоха. Тоталитаризмът, който режисьорът заклеймява, е храна за размисъл в контекст, в който краят на света във „φ1.618“ съвпада с кризата, която преживяваме в момента.“

 

Линк към клипа на Иво Димчев в YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=aiBXi_7DC2c

 

Световната премиера на „φ1.618“ е на 23 ноември в рамките на фестивала „Black Night Film Festival“ в Талин, Естония. (PÖFF е ежегоден филмов фестивал от А класа, който се провежда от 1997 г. насам.) От 25 ноември филмът тръгва по кината в цяла България.