В обектива

Пет сценария за бъдещето на ЕС след Brexit


Европейската комисия начерта пет сценария за бъдещето на Европейския съюз след излизането на Великобритания от блока. „Политико“ се добра до петте точки, които се очаква да бъдат оповестени по-късно днес от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Петте сценария са поместени в Бялата книга, чието съдържание ще бъде изложено пред Европейския парламент.

Първият е озаглавен „Продължаване напред“. При него курсът остава същия, като е възможно да бъдат наложени само козметични промени. Функционирането на Европейския съюз ще продължи в същата посока. Страните от блока ще „говорят“ в един глас по отношение на външните въпроси, докато ключови отговорности като граничния контрол ще са предимно в ръцете на националните правителства.

Вторият сценарий е озаглавен „Нищо, освен единен пазар“. При него основен фокус е хвърлен върху единния пазар, но комисията не е много ентусиазирана за тази опция. Според нея може да се увеличи пропастта между очакванията и резултатите на всички нива. С единен пазар като основна мисия Европейският съюз ще се изправи пред повишен риск за еврото. Компаниите ще се изправят пред повече гранични проверки, а освен това членовете на общността ще преследват двустранна външна политика, което няма да е в интерес на общото благо.

Третият сценарий е кръстен „Тези, които искат повече, да направят повече“. Това е вариант, при който „коалицията на желаещите“ ще се фокусира върху сфери като обран…