В обектива

Тъмната сделка с италианската мафия


От дълги години в Италия се говори за връзки между мафията и футбола. Оказва се, че организираната престъпност е пуснала пипала във върховете на калчото.

Публична тайна е, че футболни босове си осигуряват спокойствие, давайки контрол над продажбата на билети на тарторите.

Дисциплинарната комисия към италианската футболна федерация започна разследване, в което главен актьор е най-титулуваният отбор на Апенините Ювентус.

Вицепрезидентът на антимафиотската комисия Луиджи Гаети обаче е убеден, че този феномен се наблюдава и при другите топ отбори, а не само при „старата госпожа“.

Във фокуса на разследването попадна президентът на Ювентус Андреа Аниели. Фамилията Аниели е една от най-богатите в Италия, а името й се свързва най-вече с автомобилния гигант FIAT, който преди десетилетия превръща Торино в главен индустриален център на севера.

Аниели беше разпитан. Той сподели, че е разговарял с тартори на ултрасите, но категорично отрече по това време те да са били криминално проявени. Казано на прост език, Аниели призна за практиката да си „купува“ спокойствие, но отрече в дъното на всичко да стои калабрийската мафия.

Какви са съмненията? „Ндрангета“ има връзки с ултраските групировки, които получават контрол над разпределението на билети за футболните мачове. Определени привърженици на Юве, които са свързани с подземния свят, получават определена бройка билети, които после продават на по-висока цена на феновете. В замяна ръководст…