В обектива

Папата отправи призив за мир в Ирак


Главата на Римокатолическата църква отправи призив за мир в Ирак в края на общата си аудиенция, предадоха италианските медии.

Папа Франциск изрази своята болка за жертвите на кървавия конфликт в региона и за пореден път отправи апел всички да положат усилия за защита на цивилното население.

Папата изрази особено безпокойство за иракчаните, които са хванати в капан в Мосул, откъдето правителствените сили се опитват да изтласкат джихадистите от „Ислямска държава“.

ООН предупреди, че хиляди цивилни са в капан в град Мосул, чиято западна част попадна под контрола на джихадистката групировка.

На площад „Свети Петър“ папата приветства група иракчани от различни вероизповедания и ги насърчи да помагат за постигане на помирение между етническите и религиозни групи в Ирак.

„Богатството на скъпия иракски народ се състои от единството в различията, силата на единението и просперитета в хармонията. Скъпи братя, насърчавам ви да продължавате по този път и ви призовавам да се молите Ирак да намери мира и просперитета“, заяви папа Франциск….