В обектива

Шотлания не иска повече в Обединеното кралство


Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е написала писмо до Тереза Мей, в което официално иска съгласието на британския премиер за нов референдум за независимост, предаде „Ройтерс“. Според плановете на Единбург гласуването да се състои преди излизането на Великобритания от ЕС.

Писмото е изготвено, след като във вторник Стърджън получи мандат от регионалния парламент на Шотландия да започне процедура по насрочването през 2018 или 2019 г. на референдум за отделяне от Обединеното кралство. Централното правителство в Лондон трябва да даде съгласието си за произвеждане на такова допитване, но Мей предварително заяви, че ще го отхвърли.

На референдума за Брекзита през юни 2015 г. мнозинството от гражданите на Обединеното кралство се обявиха за напускане на ЕС. Но докато избирателите в Англия и Уелс гласуваха преобладаващо в подкрепа на Брекзита, мнозинството от хората в Шотландия и Северна Ирландия се обявиха против раздялата с Брюксел.

На страницата си в Twitter шотландското правителство помести днес фотография на Стърджън, седнала удобно на диван. Към снимката има текст: „Първият министър Никола Стърджън в Бют хаус, Единбург, работи върху заключителния вариант на писмо „секция 30″ до премиера Тереза Мей“.
This letter is ours. #ScotRef https://t.co/L6hGIznLrG— The National (@ScotNational) 31 март 2017 г.

„Секция 30“ е официалният механизъм, по който правителството на кралството дава временно разрешение на регио…