В обектива

В германската армия: Heil Hitler!


Германските военни разследват 275 души в своите редици, заподозрени в крайнодесни възгледи и направени нацистки поздрави, предаде „Ройтерс“.

Министерството на отбраната е изпратило до парламента доклад от 15 страници, в който се описват случаи от 2016 и 2017 година. Някои от военнослужещите са правили нацистки поздрави, докато други са се държали зле с военни, които не са били с германски корени.

Подобни прояви са строго забранени в Германия и подлежат на съдебни санкции. В един от случаите войник е бил чут да вика „Heil Hitler!“ (Да живее Хитлер).

В друг от инцидентите пък военнослужещ е отправил заплахи към „чужденци“ във фейсбук страница, свързвана с националистическата Националдемократическа партия на Германия. Военната прокуратура се е заела със случаите.

Войникът, отправил заплахи към чужденците в армията, не е бил освободен от длъжност към този момент, а единствено наказан дисциплинарно, посочва изданието. Разследването продължава.

Факти.бг припомня, че в началото на тази година шестима швейцарски военни бяха заснети да правят нацистки поздрав пред огромна свастика, изрисувана на земята в снега.

Скандалът бързо се разрасна в страната. След него швейцарските въоръжени сили излязоха със становище, че остро осъждат и не толерират подобни действия….