Бизнес и Политика

Владислав Горанов: Само готови влизаме в еврозоната

„Спечелихме изборите с ангажименти за повишаване на личните доходи, подобряване на инфраструктурата и модернизиране на страната като цяло.“ Това заявява министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за агенция „Блумбърг“.

По думите му икономическият растеж на България през последните няколко години е показал слабост на пазара на труда вследствие на напускането на страната на голям брой квалифицирани работници, като същевременно много от останалите тук работници нямат необходимата квалификация. „За съжаление образователната система не отговаря на потребностите на икономиката и нейното реформиране е приоритет“, обръща внимание той.

В коментар за икономическата конюнктура министърът посочва: „Публичното и частното потребление ще бъдат основният източник на растеж. Имаме ниски данъци и ниски производствени разходи, но в същото време инвестициите са ограничени поради липсата на увереност, че същите ще бъдат защитени при евентуални търговскоправни спорове“. Затова и той отбелязва съдебната реформа като водещ приоритет за правителството – за да се гарантира равно третиране на всички стопански субекти.

Финансовият министър обявява, че след като станат ясни данните за второто тримесечие, е възможно кабинетът да повиши прогнозата за икономическия растеж за тази година до 3,9 %. Очакванията му са бюджетният дефицит тази година да бъде по-нисък от заложената цел.

„Няма никакъв фискален риск…