Бизнес и Политика

Бизнесът иска по-ниска минимална заплата

На спешна среща с премиера Бойко Борисов бизнесът настоя възнаграждението на най-нискоквалифицираните служители да се изчислява по нов метод.

В момента минималната работна заплата е 460 лв. Според Кодекса на труда клас „Прослужено време“ увеличава заплатите на работещите с поне 0.6% на година. Колкото до минималната работна заплата, идеята е да се въведе минимален и максимален праг, като минималният да бъде на равнището от линията на бедност, която към момента е под 400 лева.

Идеята е да отпадне класът „прослужено време“ и да се въведе долна и горна граница на минималната заплата, като тя не бива да надвишава 40% от средната за страната. Против отпадането на надбавката са синдикатите, а на среща миналата седмица с профсъюзите кабинетът заяви, че няма да пипа клас „Прослужено време“.

Повод за срещата стана изказването на Валери Симеонов пред работодателите по-рано, че той е за отпадане на добавката. Самият Симеонов се извини по-късно и заяви, че е изказал личното си мнение. Вчера пък работодателите заявиха, че възпитаваме търтеи, а Кирил Домусчиев, като председател на КРИБ заяви, че страната се е превърнала в синдикална република, пише „Вести.бг“.

За да не се стигне до социално напрежение, заплатите на служителите в заварено положение ще се запазят на сегашните нива. Синдикатите обаче заплашват с протести.