Изкуство и Общество

Британски изтребител вдигнат във въздуха заради руски Ту-22

Британски боен изтребител Eurofighter Typhoon беше вдигнат във въздуха заради приближаващи руски бомбардировачи Ту-22, съобщиха Кралските военновъздушни сили.

Изтребителят, част от мисията на НАТО за защита на въздушното пространство, е излетял от Румъния. Руските самолети са летели в западната част на акваторията на Черно море.

Според британските военновъздушни сили свръхзвуковите бомбардировачи Ту-22 са летели близо до въздушното пространство на алианса. Машините са били проследени от натовския изтребител, след което са се отправили на юг.

Мисията на Великобритания в Румъния е част от т.нар. „еър полисинг“ на алианса, който осигурява защита на въздушното пространство на дадена страна от нейни съюзници в НАТО.

Алиансът започна изпълнение на тези мисии, за да гарантира защитата на своите членки, както и да покаже колективната воля на съюзниците и отбранителния характер на НАТО.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руски бомбардировачи Ту-22 са извършили тренировъчен полет над неутрални води в Черно море, съобщи РИА Новости. Руското ведомство подчерта, че полетът е бил извършен при стриктно спазване на международните норми.