Интериор

Веселина Кацарова с концерт във Варна

За варненските ценители на оперната музика тази година обещава зашеметяващ финал – на 5 декември в морския град ще изнесе пищен концерт една от най-адмирираните в света български оперни звезди – възхитителната Веселина Кацарова.

Тя е мецосопраното с дискография, ненадмината в света на операта от нашето време – в репертоара й са композитори от Монтеверди до Вагнер. Живее в Швейцария, пее в най-големите оперни театри и в най-престижните концертни зали по света като Виенската опера, Лондонската „Ковънт Гардън“, Миланската „Ла Скала“, „Метрополитен опера“ в Ню Йорк. Работи със звездните диригенти Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм, партнира си с най-големите имена на съвременната оперна сцена.

Нейните партньорства с култовия тенор Йонас Кауфман са адмирирани горещо от публиката. Разноликите й превъплъщения в оперни партии от различни стилове и епохи й спечелват уважението на световната музикална критика. Носител е най-високите почетни титли за оперен изпълнител в Германия и Австрия, давани за изключителен принос към културата – тя е „Kamerzingerin“ на Виенската и на Баварската опера. Същевременно Веселина Кацарова продължава да бъде посланник на българската музика по света, има и издаден албум с песни на Красимир Кюркчийски.

Веселина Кацарова е родена в Стара Загора, където завършва Музикално училище с пиано, а след това учи оперно пеене в Държавната музикална ак…