Изкуство и Общество

Терористите имали опустошителен „План А“ за Барселона

Терористичната клетка, която извърши атентати в Каталуния, всъщност е имала съвсем различен план, съобщи „Индипендънт“, позовавайки се на испанската полиция.

Вчера на една от най-оживените улици ван се вряза в пешеходци, а часове по-късно в град Камбрилс бяха убити петима терористи от силите за сигурност. Жертвите на терора към момента са 13, а десетки са ранени.

Терористичната клетка обаче е имала друг „План А“, който се е провалил заради инцидент. Последователите на „Ислямска държава“ планирали да извършат нападение с превозно средство, натоварено с експлозиви.

В сряда вечерта 20 бутилки бутан се взривиха в къща в град Алканар. Разследващите посочиха, че има връзка между инцидента и атентата. Къщата беше разрушена от експлозията, като загина един човек.

Заподозрените лица са планирали да натоварят взривни вещества във ван или камион. Заради провала на първоначалния им план обаче те са решили да действат по-опростено и да използват метода на атаките в Ница и Берлин.

Испанската полиция смята, че разрушената къща е била използвана за лаборатория от страна на екстремистите. Разследването по случая продължава, като до този момент са извършени четири ареста.