Автомобили

Първи тест на новото Volvo XC40

Барселона, Испания. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

През септември тази година Volvo представи статично своя нов компактен кросоувър XC40, идеята на който е да се конкурира с модели от сорта на Audi Q3 и BMW X1. Продажбите в Европа и у нас ще стартират много скоро, а в Барселона шведите направиха първите динамични тестове на модела. Наш екип беше на мястото на събитието и сега ще споделим с вас първоначалните си впечатления.

Екстериор

Това, което ни направи най-силно впечатление още от пръв поглед, е, че за разлика от конкурентите, XC40 не изглежда като по-малък „брат“ на кросоувърите от по-високите класове XC60 и XC90. Фирмената идентичност обаче е запазена и ако следваме родствената връзка, с която започнахме, то би следвало XC40 да е по-скоро „братовчед“ на по-големите. Въпреки че е малък, XC40 има луксозно излъчване.

Кросоувърът се прави на новата CMA платформа, която е съвместна разработка на шведите и китайците от Geely, като на нея ще се правят всички модели от семейството 40. Като цяло XC40 изглежда като модерна градска и младежка кола, но премиум нотките в него са ясно изразени. Дизайнът е подчертано скандинавски, а отличителните черти се откриват основно във вертикалната радиаторна решетка, различния по цвят таван (в някои от версиите), както и в габаритите, разбира се.

Интериор

Разбираемо, качеството на материалите в купето е по-лошо от т…