Бизнес и Политика

САЩ изместват Русия от енергийните пазари

Руският външен министър заяви в сръбската столица Белград, че Съединените американски щати се опитват да изместят Русия от европейските пазари на енергоносители, предлагайки свой втечнен газ, предаде ТАСС.

„Ние знаем, че значителна част от антируските нагласи в Европа са по инициатива на Вашингтон, а целта им е опит да се установи американска военно-политическа и икономическа доминация. Това се прави и с опити да се измести Русия от местните пазари на енергоносители и да се принудят европейците да преминат на по-скъп втечнен газ от САЩ“, заяви Лавров.

Министърът припомни, че подобна линия, която бе подкрепена от Европейския съюз, се отрази негативно на интересите както на Сърбия, така и на други страни, „когато България под външно влияние торпилира реализацията на „Южен поток“.

„Надяваме се, че ще бъде извлечена поука от тази ситуация, поне сега наблюдаваме значително по-разумен подход към такива важни проекти като „Турски поток“ и „Северен поток 2“, каза руският дипломат при визитата си в Сърбия.