База Данни Картини

Освобождават поетапно моряците от кораба “Св. Николай”, заловен с кокаин в Испания

кораб Св. Николай

кораб Св. Николай

Испанските съдебни власти вече са освободили под гаранция шестима моряци, част от групата българи арестувани с 3 т. кокаин на кораба “Св. Николай”. 21 български моряци вече цяла година лежат в испански затвор.

През август миналата година бяха задържани общо 21 българи. 15 от тях са от Варна, 4 са от Бургас. В групата има един мъж от  София и един от Исперих.

На последния от шестте освободени българи  преди 2 седмици му е наложена мярка “парична гаранция” на стойност едва 2500 евро. Сравнително ниските за испанската практика гаранции дават надежда, че нещата ще се развият позитивно за българските моряци. 15 моряци продължават да лежат в предварителния арест в Испания.

Адвокатът на част от моряците Владимир Владимиров се надява резултатите от българското разследване срещу Дойчин Дойчев и  Руслан Колев да изясни истината за кокаиновия кораб и да облекчи съдбата на клиентите му. От българското разследване ще зависи обвинителната теза и конкретните обвинения срещу българите.

Роднини на задържаните моряци също намират надежда в освобождаването на част от българите. Според тях това е добър знак за сънародниците ни, въпреки, че испанският съд вече е отказал да пусне двама души.

Първите освободени са моряците Атанас Андреев от Бургас и Мирослав Владимиров от Варна. те били пуснати ипод гаранция от 10 000 евро още през януари тази година. Има данни, че Андреев се е завърнал в България малко преди Великден. Но той се крие от медиите, а роднините му твърдят, че все още в Испания и няма никаква вест от него.

Преди месец са освободени още трима души – двама моряци от Варна и бургазлията Юлиян Петров, чиято съпруга е родила момченце, докато той е в испанския затвор. Съдът в Испания е поискал за Юлиян 5000 евро, а за един от варненските моряци гаранцията е била 3000 евро. Досега най-малка е гаранцията на последния пуснат, който най-вероятно е от Варна – само 2500 евро.

Капитанът на кораба “Св. Николай”, заедно с още 14 българи, все още е зад решетките. 59-годишният Иван Станчев често се обажда на близките си в България.

Утеха за близките е, че условията в Испанските арести са добри, сравнени с нашенските условия. Българите са настанени в стаи по двама, със самостоятелен санитарен възел, имали басейн и фитнес на разположение. Храната също била добра.

Освобождават поетапно моряците от кораба “Св. Николай”, заловен с кокаин в Испания

Прочети цялата