База Данни Картини

Секс? Защо се притесняваме?

2

2

Като общество изглежда, че сме обсебени от секса. Така че се чудим често защо получаваме противоречиви покани постоянно. Сексът е една от най-страхотните мистерии на еволюционната биология. Защо? Защото последствията от него изглежда са по-тежки от ползите, което означава, че би трябвало да бъде премахнат от естествения подбор.

Да правиш секс изисква особени усилия. Например включва възможността да се разболееш от болест, предавана по полов път, има риск от атака от хищник (по-скоро при животните, отколкото при хората) или просто времето и усилията, които изисква намирането на партньор са изтощителни.

Но реалният убиец е това, че половата репродукция, която изисква включването на мъже в процеса е по-неефективна, отколкото неполовата, е която те са излишни. Безполово размножаващите се женски създават потомство чрез процес, известен като партеногенеза, когато неоплодените яйца се излюпват като копия на майката. Листните въшки се размножават по подобен начин.

Безполовото размножаване има голямо преимущество пред половото, защото безполовото създава единствено женски, докато половото налага създаване на поколение и от двата пола.

Ефектът е толкова силен, че учените го възприемат като цената за секса. И въпреки това парадоксално, по-голямата част от живите организми се размножават чрез полово сношение, само около 0,1% от животинските видове са асексуални.

Сексуалната главоблъсканица

Август Вийсман, биолог от по-миналия век бил сред първите, които засегнали темата за секса като еволюционен проблем. Той смятал, че половото сношение спомага за разпространяването на определени гени, които осигуряват продължаването на видовете.

Темата е често обсъждана от биолозите, включително гените и статистиката. Въпреки интуитивното привличане между женските и мъжките от даден вид, подобни обяснения пропускат малка, но важна гледна точка, че естественият подбор подхранва индивидуалните белези на индивида, а не на вида като цяло.

Оригиналната статия: Секс? Защо се притесняваме?Sexnovini.com.

Прочети цялата