База Данни Картини

Интерпол издирва българин, участвал в измама за над 260 000 евро

Untitled-1

Българин, участвал в измама е обявен за издирване от Интерпол.

В престъплението са замесени 64-годишен мъж от гръцки произход, 58-годишен тунизиец и 48-годишен българин, които са организирали измама за над 260 000 евро посредством фалшиви обещания за работа зад граница.

Според разследващите гражданинът на Тунис е бил инициатор на измамата, а българинът и гъркът са били негови съучастници. Схемата е била насочена към безработни жители на Кипър, на които била обещана работа във Франция.

Тримата мъже организирали фалшива посредническа агенция. Скандал по случая избухна преди около 10 дни, когато 75 души заминаха от Кипър към град Лил във Франция и разбраха на място, че са били измамени и не ги очаква осигурено работно място.

Измамените хора бяха върнати обратно в Кипър благодарение на посолството на страната във Франция. Разследващите до момента са стигнали до извода, че потърпевшите са най-малко 423-ма, които платили по 620 евро в аванс на посредническата фирма, за да им уреди работа в сферата на строителството зад граница.

В хода на разследването е установено, че фирмата е част от международна схема за трафик. В дейността й влизали изнудване чрез измама, заговор за измама, както и такъв за извършване на престъпление.

Инициаторът на ахемата – тунизиецът Мохамед се представял с фалшива самоличност като Йоргос Красопулос, собственик на несъществуващо бюро по труда. За целта му помагали познанията по гръцки език.

Следи за дейността му са открити в България, Холандия и Германия. У нас мъжът е кандидатствал за гражданство. Разследващите са открили негови документи с различни самоличности.

Измамените хора са организирали комитет, който да защитава правата им.

Интерпол издирва българин, участвал в измама за над 260 000 евро
До момента единственият 48-годишен българин, който се издирва от Интерпол за измама е мъж на име Владимир Славев Илиев от Русе. Не е ясно дали става въпрос за същия мъж.

Материалът е публикуван в секция “Криминални новини”

Интерпол издирва българин, участвал в измама за над 260 000 евро

Прочети цялата