База Данни Картини

Бандата на Йоско – автор на 10 екзекуции?

2

Има подозрения, че заловената най-нова група за мокри поръчки – „Килърите 4“ е отговорна за поне 10 екзекуции, сред които и такива на важни подземни личности.

За ръководител е сочен Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския, с дясна ръка Ивайло Симеонов-Богьовеца, пише „Стандарт“. Според обвинението, бандата е направила опит за убийството на Кирил Кирилов, известен и като Киро Японеца.

Те са подозирани в участие в организирана престъпна група за поръчкови убийства, отвличания и откуп. Има информация, че може да стоят зад изчезването на сина на Венци Стефанов и убийството на Филип Найденов-Фатик.

Като снабдител с оръжия е набеден Мариян Атанасов, който има сръбско и българско гражданство. При ареста, у него е открито оръжие със заглушител.

Петима членове на групата бяха задържани преди два дни при специализирана полицейска акция. Предполага се, че те са отвлекли Християн Валю, сириец, за когото няма информация от 8 години. Според разследващите още трима души, са участвали в бандата.

Те са Асен Петров-Шаки, който загива при престрелка в столичния ж.к. „Княжево“ през 2004 година, Борис Арсов-Борчо и изчезналият преди 4 години Ради Калинов.

Поне 10 са екзекутираните от тях подземни босове на различно ниво в йерархията. Смята се, че Йоско стои зад опита за убийството на Димитър Джамов, при който погрешка загина съдия по борба.

Йоско Костинбродския е свързван с безследното изчезване на хърватина Иван Може през 2007 година. Може също беше сочен за член на група за убийства, ръководена от Роберт Матанич.

След изчезването на хърватина така и не откриват доказателства за вината на Йоско и той е освободен от ареста.

През 2004 година в пункт на „Еврофутбол“ става престрелка, при която загиват полицаят Кирил Живков и членът на бандата на Йоско Асен Петров – Шаки. Обвинен за убийствата е Иван Може, който впоследствие е оправдан.

След оправдателната присъда, Може е отвлечен от заведението „Сливнишки герои“ от Йоско и още двама души. След това изчезва безследно. В джипа на Йоско има ДНК на хърватина, което праща разследващите при него. Той признава, че е бил Иван Може, но не го е убивал и няма общо с изчезването му.

На Йоско е приписван и опитът за убийството на Николай Цветин в ресторант „Пчела“, когато вместо мишената, загива собственикът на ресторанта. Лидерът на поредните „Килъри“ се покри в Гърция през 2010 година, но в началото на 2013 година беше задържан от местните власти с незаконен боен арсенал.

Подозрения срещу него има и за отвличането на Стефко Колев през 2001 година, когато мъжът беше отвлечен и освободен срещу 1 000 000 лева откуп.

Срещу Йоско има обвинение и, че е ръководил организирана престъпна група за разпространение на наркотици в Костинброд и региона.

Бандата на Йоско – автор на 10 екзекуции?

Прочети цялата