База Данни Картини

“Всеки ден”: „Манол Велев бил прострелян от Йоско“

Йоско

Според източници на „Всеки ден“, Манол Велев бил прострелян от бандата на наскоро задържания Йосиф Йосифов-Йоско в съдействие с Петър Стоянов-Сумиста от първите Килъри.

Първоначалната версия на разследващите, която изданието потвърждава е, че Велев е прострелян през 2007 година заради жена и голяма сума пари. Повече информация за разлседването обаче не се дава.

Поръчителят на покушението, който е с неустановена самоличност поръчал на Сумиста убийството на Велев. Водачът на Килърите обаче си наел подизпълнител в лицето на Йоско Костинбродския, който беше задържан миналата сряда.

Стрелбата срещу Велев стана на 11 май 2007 година пред дома му на столичната улица „Мизия“. Той е прострелян с три куршума, единият от които го уцелва в главата и го вкарва в състояние на кома, от което не е излязъл и до днес.

Той е на животоподдържащи системи от 6 години.

През 2009 година делото срещу неизвестен извършител, прострелял Велев, е прекратено поради липсата на нови обстоятелства и доказателства. Тогава съпругата му – Весела Лечева, коментира, че се знае кой е реалният извършител, но не е угодно тази информация да бъде разпространена.

Бандата на Йоско Костинбродския е подозирана за серия от нападения, отвличания и убийства в миналото .Още при задържането й излезе информация, че най-вероятно е автор на убийството на Филип Найденов-Фатик.

По-късно, в хода на делото, стана ясно и че тя си е сътрудничила с бандата за мокри поръчки на Бранимир Григоров-Бранко за изпълнението на по-сложните поръчки. По принцип те си били конкуренция, но що се отнася до поръчителство, се налагало да развиват „бизнес“ заедно.

Покрай ареста на Килърите 5, както стана известна бандата, главният секретар на МВР-Светлозар Лазаров, разкри кой стои зад физическата екзекуция на покойния бос на ВАИ Холдинг – Георги Илиев.

Според Лазаров, разследването стигнало до извода, че убийството е извършено от самия Васил Арарски-Кръвта, който преди това бил унизен от Главния. Причината за това било убийството на Васил Горчев-Кьоравия, с който Илиев смятал да развива бизнес.

Повече за разкритията около някои от ключовите екзекуции в България, които направи Светлозар Лазаров, четете тук.

“Всеки ден”: „Манол Велев бил прострелян от Йоско“

Прочети цялата