База Данни Картини

Най-великите финансови измамици (част 1)

Вижте кои са най – легендарните измамници за всички времена:

Човекът, който продаде Айфеловата кула- Виктор Лустиг

Всъщност той не един, а два пъти продава Айфеловата кула и мами Ал Капоне.

Лустиг е роден в Бохемия, днешна Чехия. Има много добри ораторски умения и си служи с няколко езика.

Той се занимава с измами и кражби още като дете.  1925 година е най-успешната за неговата мошеническа кариера. Тогава, във вестник той прочита колко е скъпа поддръжката на Айфеловата кула. Решил да извика шест търговци на метал от името на правителството, като им предложил да я купят. Той ги завел да я инспектират, след което ги оставил и шестимата да предложат своята оферта. Продава я на единия от тях, който му се сторил най-наивен, след което бяга във Виена. Измаменият търговец така и не подал жалба в полицията от срам.

След няколко месеца Лустиг решил да повтори измамата. Преди да финализира сделката, той бил разкрит от полицията, но успява да избяга.

Друга негова смела измама е сделката с Ал Капоне. Мошеникът го убедил да инвестира 40 000 долара в сделка на фондовия пазар. Естествено нямало нищо такова. Той държал парите два месеца в банка, след което ги върнал на Капоне като му казал, че сделката се е провалила. Гангстерът се възхитил на честността на Виктор и му дал 5 000 лева… което всъщност била целта на мошеника от самото начало.

Най великите финансови измамици (част 1)

Бащата на пирамидите Чарлз Понци

У нас тази измама се нарича пирамида, но по света е известна като “Понци схема“.

През 1903 Чарлз имигрира в САЩ с 2.50  долара в джоба, и надежда осъществи американската мечта.  Работил като мияч на чинии, сервитьор. През 1907 г. Понци се премества в Монреал, където работи в  банка, която по-късно фалира.

През 1919 година, огато пишеш на някого от друга страна му изпращаш и купон, който да покрие пощенските разноски на отговора му. Понци случайно попада на такова в писмо от Испания.  Прави му впечатление, че този купон, който в Испания струва само еквивалента на един американски цент, може да бъде заменен в пощенска служба в САЩ срещу марка, която струва 6 цента. От това той си вади заключението, че един милион, инвестиран в Испания, Италия или Франция може да донесе шесткратно повече от другата страна на океана.

Решава да създаде фирма за покупко-продажба на тези купони. Събира пари от инвеститори като им обещава, че ще получат 50% от печалбата до 45 дни. Фирмата обаче не потръгва. Инвеститора връща парите на първите вложители за сметка на следващите.

След няколко месеца  в САЩ са в обръщение само 27 000 пощенски купона, а трябвало да са 160 млн. Това забелязал финансовият анализатор Кларънс Барън. Разбрали за измамата, инвеститорите започнали да изтеглят вложените си пари, а новите постъпления спрели. Дружеството фалира.

Понци е осъден на пет години затвор. След като излиза на свобода отново се занимава с измами и отново е съден. Последните си дни прекарва в бедност, в Южна Америка.

Най великите финансови измамици (част 1)

Финансовата пирамида – Джон Ло

Джон Ло е човекът, който разорява цяла Франция през 1720 година.

След смъртта на Луи XIV и войните водени от него, Франция се намирала в икономическа катастрофа.  Бедните нямали работа и пари, за да купуват. Богатите аристократи стискали натрупаното злато.

Тогава шотландецът Джон Ло успял да убеди правителството да пусне в обръщение известно количество книжни пари без покритие. Увеличението на парите, увеличило и потреблението. Производството започнало да разцъфтява.

Авантюристът Ло създал своя компания „Мисисипи“. Той описвал развитието и като следващото финансово чудо и обещавал големи дивиденти на тези, които инвестират в компанията. Интересът бил огромен. Цените на акциите започнали да се покачват.  Тези облигации се купували с книжни пари, които продължавало да се печатат. И така дългът на държавата бил покрит. Треската за акциите обхвана цяла Франция. Всички започнали да забогатяват. Започнали да идват хора и от останалата част на Европа. Населението на  Париж се увеличило с една трета. Икономиката преживявала своя разцвет.

Някои от инвеститорите обаче започнали да се усъмняват и решили да продадат акциите си. Джон Ло не искал да позволи спада им и затова ги изкупувал лично.

Инвеститорите не искали пари, а злато или сребро. За да няма паника, правителството дори забранило притежанието на злато и сребро!!! И това не помогнало- всички искали злато, сребро или нещо стойностно.

Акциите се сринали и всичко излязло наяве. Джон успял да избяга в Австрия, но без нищо. След няколко години умира в пълна бедност.

Най великите финансови измамици (част 1)

Най-голямата разкрита измама в света, дело на Бернард Мадоф

Човекът успял да измами  холивудски звезди, някои от най-известните в света банки и еврейски благотворителни организации и др.

Финансовата пирамида на Мадоф е работела на принципа на „Понци“. Последните дошли плащат инвестициите на първите. Тази схема всъщност не се занимава с нищо, а само привлича нови измамени.

За да заблуди регулаторните органи и своите клиенти, че търгува с ценни книжа в Европа., Мадоф използвал семейна фирма, регистрирана в Лондон. Той успява да прехвърли набраните във фонда средства към семейната фирма в Лондон под предлог, че извършва търговия с европейски ценни книжа. Прехвърлил парите обратно към банкаи в САЩ и се облагодетелствал. Част от парите той използвал, за да покрие разходите за извършваната търговия с ценни книжа в Ню Йорк и заплащал обещаната печалба на по-ранните клиенти.  Схемата продължавала години и се поддържала сама, чрез постъпления на нови клиенти.

Измамата е разкрита и Мадоф е осъден на 150 години затвор. Щетите нанесени от него са ощетени на  50 млрд. долара.

Най великите финансови измамици (част 1)

 

 

Най-великите финансови измамици (част 1)

Прочети цялата