База Данни Картини

Обраха музея в Разград за 50 секунди

изтеглен файл

Крадците задигнали златни и сребърни монети за 20 хиляди лева

Монети от римско време са били откраднати при нощен обир в Историко-археологическия музей “Абритус” в Разград. Според разследващите престъплението било извършено само за 50 секунди. По първоначални данни стойността на загубите е около 20 хиляди лева, има щети и по самия обект. Музеят е бил охраняван от частна фирма.

Експозицията се намира на терена на резервата “Абритус” на влизане в Разград от пътя Русе – Шумен. В самия музей са показани някои от най-ценните находки.

Сред тях е и най-голямото открито у нас златно монетно съкровище от пети век от 835 солиди (монети), но за късмет в музея то е представено само на снимки. За сметка на това е експонирано по-малко съкровище от 10-и век.

По данни на полицията ударът станал към 4 сутринта. В музея бандитите влезли със взлом на метална решетка, след като строшили и две стъклени витрини. Награбили златни и сребърни монети от римско-византийската епоха – от втори век преди Христа до Първото и Второто български царства – общо около 250 монети.

Антиките са били охранявани от СОД РЗ, която е солидна охранителна фирма, но сотаджиите не са могли да реагират поради бързината на крадците. С идването си обирджиите обърнали нагоре охранителните камери, за да не ги гледат какво правят, строшили стъклата и се вмъкнали вътре. Целият обир е продължил 50 секунди. Вчера предстоеше да бъде направена пълна инвентаризация на липсите, а от полицията разпространиха снимки на част от изчезналата антична валута. Според главния археолог на музея Галена Радос­ла­во­ва двете най-ценни монети от сбирката са останали непокътнати.

Полицията разпространи снимки на изчезналите антики от римско време:

Обраха музея в Разград за 50 секундиОбраха музея в Разград за 50 секунди

Автор: Красимир Крумов 

Към оригиналната статия

Обраха музея в Разград за 50 секунди