База Данни Картини

София остава без бърза помощ

Image_4111065_128

София може да остане без „Спешна помощ“, след като всички лекари заплашиха да напуснат в знак на солидарност с предложения за уволнение началник д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов.

65 лекари от общо 90 в столичната „Спешна помощ“ подадоха заявления за напускане днес и са в едномесечно предизвестие.

Дори да не напуснат останалите лекари, „Спешна помощ“ практически няма да може да работи, обясниха медиците. Според тях нямало как местата на напусналите да бъдат попълнени в рамките на месец при заплащане от 600-800 лв. От 181 щатни бройки за лекари в софийската бърза помощ незаетите са 94.

Наказанията на двамата шефове в софийската „Спешна помощ“ дойдоха след проверка по повод закъснялата линейка, повикана в понеделник вечерта за 40-годишната Елизабет Димитрова, която припадна до колата си на тръгване от абитуриентски бал в столичния квартал „Надежда“. Фотографката почина, преди да пристигне линейката, в която нямало дори дефибрилатор.

Часовете на тръгване и пристигане на линейката при Елизабет Димитрова са подправени, съобщи вчера шефът на „Медицински одит“ д-р Симеон Василев, след като приключи проверката.

Според близките на починалата жена линейката е дошла 55 минути след като те са подали сигнал на тел. 112. Според първоначалната справка на Министерството на здравеопазването линейката е дошла за 19 минути.
Според Василев обаче проверката е показала разминаване на записаните часове с действителните, както и липса на екипировка.

София остава без бърза помощ
Д-р Георги Гелев


Това по думите му показва лоша организация на екипа при тръгване. След пристигане на мястото медиците не са постъпили професионално, като не са извършени всичките действия за установяване на смъртта на жената, не са направени и реанимационни действия, допълни шефът на „Медицински одит“.

Екипът е заварил Димитрова починала, заяви пред депутатите от здравната комисия д-р Гелев. Той разказа, че 7 минути колегите му не са могли да намерят екип и били принудени да пренасочат лекари от друг адрес. Според него GPS-ът на линейката доказвал, че линейката е стигнала за 19 мин.

„Всички последвали действия са функция на това, че е забавен адресът. С 10 линейки, защото през нощта са били 10, при двумилионен град, за съжаление, не успяваме“, каза по-рано пред Ангелов.

Категорично няма да подам оставка, заяви сутринта д-р Георги Гелев пред bTV. Той разбрал, че му искат оставката, от телевизията. Бил в отпуск от 3 месеца и не бил запознат с последния фатален инцидент.

Шефът на „Спешна помощ“ д-р Гелев обясни, че от години твърди едно и също – проблемът е, че екипите работят при много по-различни и враждебни условия в сравнение с лекарите в болниците.

Освен това заплащането било неадекватно.

Според Гелев минималната заплата трябва да е 1500 лв.

И 10-те лекари в бързата помощ на Русе заплашиха, че ще напуснат работа, ако секторът не бъде реформиран незабавно. Очаква се вълната да обхване и други градове, смятат медици.

Шофьори вземали пари, без да карат линейките

Шофьори са вземали пари, без да карат линейките. Единствено в „Спешна помощ“ в София се изготвя график за „резервни шофьори“, които за двете дежурства са различен брой. За дневната смяна „резервни шофьори“ са 7 души, от които трима са включени в графика на мястото на отсъстващи. Останалите петима нямат изминати километри и те на практика не са изпълнявали служебните си задължения. Дежурствата им обаче са платени. Това показва одитът на здравното министерство, разпространен до медиите вчера.

„Неефективност на разписаните вътрешни правила, въведените контролни процедури и прилаганата практика.“ Тези констатации от одита докладва и министър Таня Андреева пред депутатите от парламентарната здравна комисия.

„Одитният доклад на „Спешна помощ“-София, е изключително тенденциозен“, коментира директорът му д-р Георги Гелев. Той се обърна към Андреева с упрек, че тя нито веднъж не го е поканила на среща за проблемите на спешната помощ.
Допуснато е определянето на индивидуалните работни заплати за някои категории служители – основно медицински професионалисти по здравни грижи, да бъде значително по-ниско от други длъжности в администрацията на центъра със същото или по-ниско образователно ниво. Одитът констатира още ръст на заплатите на определени категории персонал с по-висока стъпка от други, без за това да са приложени обективни критерии.

В процедурата за реда за получаване и управление на дарения от Центъра за спешна медицинска помощ – София, не е регламентирано осъществяването на предварителен контрол, което е довело до неспазване на процедурата, като не е определена цената на дарени глюкомери по съответния ред, както и липсата на счетоводно отразяване на дарени слушалки с микрофон. Разписаните вътрешни правила и въведените контролни процедури не обезпечават икономичното и ефективно разходване на бюджетните средства за постигане целите на центъра, се твърди още в одита.

Таня Андреева: До понеделник ще има нов шеф, предложени са ми 2-3 имена

Имам внесен доклад от ресорния заместник-министър с предложение за временно назначаване на друг колега, докато д-р Гелев е в отпуск по болест, или освобождаването на д-р Гелев и постоянно назначен нов директор след конкурс. Това заяви след изслушване пред парламентарната здравна комисия вчера министър Таня Андреева.

София остава без бърза помощВ този момент аз ще се възползвам от възможността да сложа временно изпълняващ, докато той е в отпуск по болест, тъй като е факт, че има проблеми. 
„Още не съм наясно кой ще е той. Имам предложени две или три имена в доклада, ще се срещна с колегите, защото не ги познавам лично, а само по биографии. Засега няма да споменавам имена. Може би в петък или най-късно в понеделник ще се знае името“, обясни Андреева. Тя уточни, че дотогава д-р Ангелов, който в момента замества директора в „Спешна помощ“, ще продължи да си изпълнява задълженията.

100 лв. глоба за обиди и закани към лекар

Петричанин ще плати 100 лв. глоба за обиди и налитане на бой на лекар от спешния център в града. Николай К. пристигнал бесен в болницата на 8 април около 20,30 ч. и започнал да крещи на дежурния от спешния център д-р Петър Илиев: „Боклук, нещастник, за затвора си.“

Малко преди това Николай пил заедно с приятел, после тръгнали да се прибират, когато приятелят му паднал на земята. Николай се обадил на 112, но междувременно качил авера си на такси и го отвел до болницата. Там вдигнал скандала на лекарите, че са се забавили. По това време обаче екипът бил на адрес в село от района и затова не е реагирал веднага.

Копирано от: 24chasa.bg

Към оригиналната статия

София остава без бърза помощ