База Данни Картини

Олигархът Евтушенков – хванат в схема за пране на пари

97267

Владимир Евтушенков е един от най-влиятелните хора в Русия. Евтушенков е председател на борда на директорите и собственик на над 64 % от акциите на холдинга „Система“ . С лично богатство от 7,7 милиарда долара през 2011 г., се класира 20-ти в списъка на 200 най-богати бизнесмени в Русия, според списание Форбс.

Той е заподозрян в участие в схема за пране на пари, включваща петролни активи в република Башкирия, посочи Следственият комитет на Русия. Олигархът е обвинен в легализиране на откраднати акции от башкирската топливно-енергийна компания БашТЕК. Според федералното следствие книжата са били незаконно приватизирани от Урал Рахимов – син на Муртаза Рахимов, бившия лидер на руската република Башкирия, а после продадени на „Система“. Според разследващите Рахимов е използвал служебното положение на баща си, за да организира кражбата на акции от редица фирми на БашТЕК. Сред тях е и „Башнефт“ чиито книжа е продал през 2009 г. на „Система“ за 2,5 млрд. долара. Близки познати на милиардера и един федерален служител, твърдят, че Евтушенков не желае да продаде „Башнефт“ на заинтересовани лица и оттам идват всичките му неприятности.

Олигархът Евтушенков   хванат в схема за пране на пари

Според източници руско издание Владимир Евтушенков вече два месеца настоява за среща с президента Путин и търси подкрепа от неговата администрация, но без успех, въпреки приятелските си отношения.Компанията посочи в изявление, че обвиненията срещу Евтушенков са „напълно неоснователни“ и заяви, че ще се бори срещу тях. Максималното наказание, което заплашва Евтушенков, е 10 години лишаване от свобода и глоба, заявява пред „РБК дейли“ адвокатът Гари Мирзоян.

Засега Евтушенков ще изтърпи домашния арест в село Жуковка, Московска област. От решението на съда са му забранени разходки, срещи с други лица освен представители на следствието и адвокати, както и използване на интернет, телефон и всякакви други средства за комуникация.

Олигархът Евтушенков – хванат в схема за пране на пари