База Данни Картини

120 свидетели срещу лихваря с прякора Луцифер

0c0e791333b771321df3409c203ab7ff

120 свидетели ще свидетелстват срещу бандит с дяволския прякор Луцифер. Жертивите на лихваря Иван Донков ще дадат показания пред състав на Специализирания наказателен съд, който е командирован в Бургас за изнесено заседание по делото. Донков е обвинен в лихварство заедно със съучастничката си Милкана Вълканова.

Според прокуратурата двамата са действали като организирана престъпна група. Процесът стартира преди година в столицата, но съдебното разследване зацикли. Една от причините е големият броя свидетели, по-голямата част от които са от региона на Бургас.Решението за изнесеното заседание е взето, за да се улеснят жертвиите на лихваря и за да се спестят разходи, обясниха от пресцентъра на Специализирания съд. Магистратите ще заседават в съдебната палата на Бургас от днес до 2 октомври включително.

Според обвинението Иван Донков – Луцифер е раздавал заеми със 120% годишна лихва. Той е развивал успешен лихварски „бизнес“ без да бъде обезпокоен повече от 12 години – в периода 1997 и 2009 г. През това време е спечелил над 2 млн. лв.и десетки недвижимости – парцели и апартаменти. Донков бе задържан на 1 декември 2009 г., но мярката му отдавна е променена. Той често може да бъде засечен по посещавани кафенета или пък да кара мотопед скутер из центъра на Бургас.

120 свидетели срещу лихваря с прякора Луцифер