База Данни Картини

Прокуратурата разчита на таен свидетел да закове Сако

На първото заседание през тази година прокуратурата с очаква появата на дълго издирван таен свидетел, чийто показания ще са фатални за бандата на циганския наркобос Стефан Бонев-Сако.

След поредица неуспехи с показанията на призованите явни свидетели, последна надежда за държавното обвинение да подведе Сако и компания под отговорност, се явява избягал в чужбина приближен на бандата. Въпреки че на последното заседание за 2014 година соченият за наркобос Стефан Бонев си пожела повече късмет през следващата година,  нещата могат да приемат съвсем различен обрат ако на 22 януари най-накрая прокуратурата изкара дългоочаквания си коз .

Заедно със Стефан Бонев-Сако за разпространение на наркотици са подсъдими още 14 души, като според обвинението организатор и ръководител на групировката е именно последният. Откакто тече делото в специализирания наказателен съд цели три години, събраните свидетелски показания са разделени на две коренно противоположни мнения. От едната страна са разказите на очевидците, според които групировката е движила наркопазара в столицата в продължение на година и половина. Те дори посочват конкретни цени на дрогата, заведения, които са били зареждани от бандата, йерархичната структура и издевателствата, с които дилърите били принуждавани да работят за престъпната организация. От другата страна са показанията на явните свидетели, които се кълнат пред съда, че никога не са виждали нито един от подсъдимите, нито са имали каквито и да е отношения с тях.

 

Според Сако и хората му  над всички анонимни свидетели е бил оказан натиск  какво точно да приказват, като власите се възползвали от криминалното им минало. Според Сако те били дребни квартални дилъри, хванати да продават дрога по улиците и за да отърват решетките, били готови да свидетелстват  каквото им се каже. Въпреки защитната теза на обвиняемите, от прокуратурата са убедени, че появата на тайният свидетел от странство ще изиграе ключова роля  за унищожението на бандата. Соченият от прокуратурата за наркобос Стефан Бонев-Сако събира своите хора през 2009 г. Бързо успяват да заемат централното място на наркопазара и да привлекат почти всички „шанаджии“ към себе си. , така полека  цяла София започва да работи за новата групировка, която продавала най-чистия кокаин от август 2009 до май 2010 г. Първоначално се смяташе, че бос на наркогрупата на Сако е Красимир Маринов – Големия Маргин, но в хода на разследването прокуратурата не намери доказателства срещу него и свали обвиненията, подсъдим като тартор на бандата остана Сако.