База Данни Картини

Григор Здравков от легия "Антимафия": Бизнесът на Мила Георгиева е ДДС, но сега е задържана за наркотрафик

Масираната акция главните дирекции „Криминална полиция“ и „Жандармерия“,приключи с 10 арестувани. МВР обискира 11 адреса на лица, свързани с организирана престъпна група, подозирана в поръчкови убийства, наркоразпространение, наркотрафик и силови физически действия. OFFNews се свърза за коментар с Григор Здравков от легия „Антимафия“.

Запитан  коя е Мила Георгиева, Григор Здравков заяви, че  Тя  отдавна известна на полицията за ДДС измами, но настоящият и арест е в ролята й лидер на престъпна група, съпричастна към извършването на поръчкови убийства, наркотрафик и наркоразпространение. Началото на бизнеса на оправната дама е още през далечната 1998 година, когато тя започва внос на китайски стоки, а по-късно през 2001 година се преквалифицира в търговията с месо. Според г-н  Здравков доведеният й баща Христо Кулишев няма нищо общо с престъпните й схеми. Пурвоначално Георгиева е работила с хората на Маргините, като първите й сделки са били свързани с фиктивен внос на пилешки бутчета от Бразилия и САЩ, а впоследсвие е  внасяла месо за колбасарския бранш и от европейски страни като Холандия, Дания, Полша. Като на клиентите  се обяснявало, че по-ниските с 10% цени на месото са зарди това, че внасят огромни количества. Де факто схемата служела за  чистене на  ДДС през фирми бушони, а клиентите осъзнавали измамата едва  когато НАП започне проверка на изплатените от тях фактури за месо. Първата схема от този род на Мила е от 2004 година, когато извършва фиктивен износ на месо от Солун. Стоката само на хартия преминава през пристанище Варна-запад с кораби. Митническият документ T2L се попълвал винаги от един и същ митничар, като  в него не по недоглеждане липсват  номерата на товарния камион, на моторния кораб и друга задължителна информация.  В  митническите  фактури са били  записвани  несъществуващи номера на контейнери и VAT номер. Във всички сделки са участвали множество фирми, регистрирани на подставени лица, често и в офшорни зони.

На по-къснен етап картелът започва да се занимава и с др. хранителни продукти  и да зарежда основните вериги у нас. Организацията на Мила внасяла всякакви продукти, които винаги са били продавани на коректни към бюджета фирми. След като търговците плащат доставките по банков път и превеждат чинно ДДС-то, чрез неверни документи и фирми бушони бандата теглила ДДС-то от държавата. По същата схема  през 2011 престъпната структура осъществявла внос от Молдова на бяла рафинирана захар и други хранителни продукти чрез контролирани от нея търговски дружества – буфери. После чрез деклариране на фиктивни сделки с дружества-фантоми се е избягва плащането на ДДС.

Във  връзка възобновеното обвинение срещу Гриша Ганчев и отношението му към  днешната акция на МВР и задържането на Мила Георгиева , Григор Здравков твърди,че между двте събития има общо. Де факто те са в една разработка на полицията от 2011 година.  Същата система  е използвана при далаверата „Захарно петле“, в която МВР удари по сина на един от най-известните бизнесмени на прехода Миньо Стайков.

 

Връщането на ДДС- то в особено големи размери на фирма у нас не може да стане без протекцията на висши данъчни служители, които да съдействат за бързото му възстановяване. Шефът на отдел „Средни данъкоплатци“, независимо при кое управление винаги е в играта с дял от печалбата. При смяна на митническите документи, в който задължително се изпуска цифра или се вмъква несъществуващ номер задължително трябва да участва доверено лице митничар. За периода 2011-2015 година Мила Георгиева е била арестувана   на два пъти. След всички установени ДДС измами все още  няма присъда,като  дори и мярката й за неотклонение „домашен арест “ отпада.  Но според Григор Здравков този път нещата стоят по различен начин. Освен митнически афери и ДДС измами има повдигнати обвинения за наркотрафик и наркоразпространение, а също и за поръчкови убийства. Макар  последното  може да не бъде доказуемо, на всички е ясно, че в момента тече  борба за преразпределение на наркопазара в София. Действащата  схема за продажба на наркотици разработената от Златко Баретата е била предадена на сина на Мила Георгиева – Мартин Джито, който  за известно време е бил  близък с групата на Христофорос Аманатидис – Таки, контролиращ наркоразпространието на кокаин в столицата преди да се укрие също в Дубай. Според запознати Мартин е контролирал  разпространението на марихуана в София. За да внесеш голяма пратка наркотици у отново има нужда от  търговско дружество, което да върти количества на пазара, да експортира или внася пратки, а семейство Георгиеви разполага с няколко фирми с големи обороти.По този начин  покрай търговията с хранителни продукти и ДДС измамите семейството навлиза и в наркобизнеса от който няма как да излязат чисти. Днешната акция на МВР цели отстраняването им.