База Данни Картини

Николай Мечков – Мечката дари средства за Петрова нива

Досие

Николай Мечков известен с прякора си Мечката е известен в бургаска област като криминална фигура. Той е спряган за лидер на група, известна като „Бандата с кирките“, която използваше забиване на кирки в автомобила на потърпевшия за заплаха или отмъщение.

За лидер на групата бе обявен Николай Мечков – Мечката, а в нея бяха Георги Тодоров – Наглия, Николай Далакманов – Далакмана, Стоян Кънчев – Козата (срещу когото бе стреляно при влизане във входа на блока, в който живее), Иван Попов – Попа и Андрей Янев.

Обвиненията срещу тях бяха, че са заплашвали и изнудвали собственици на заведения за сключване на договори с охранителната фирма VTA (за чиито шеф неофициално се спряга Николай Мечков), като при отказ са били забивани кирки, подпалвани автомобили, ежедневно счупване на стъклата на заведението, изсипване на гипс в тоалетните на заведението, заливане на персонала с изпражнения.

Обвиненията срещу групата не бяха доказани и те бяха освободени.

След задържането на групата на Димитър Желязков – Митьо Очите и неговите наследници с лидер Неделчо Неделчев – Дечката, бургаски полицаи забелязаха завземане на нишата от бившата банда с кирките.

Николай Мечков бе проверяван и от НАП, тъй като на негово име се водеше имущество (имоти, автомобили, парцели) за над 700 000 лева.

През 2011 година бургазлия се опитал да позвъни по мобилният си телефон от домът си, но не успял поради липса на обхват. След като излязъл на терасата в опит да потърси по-добра мрежа той видял автомобил със затъмнени стъкла, край който стоели няколко мъже. Бургазлията успял да позвъни на 112 и да съобщи за съмнение за използване на заглушително устройство. Пристигналите на място полицаи установяват, че в бронираното Audi се вози Николай Мечков и в багажника е открито заглушително устройство.

През месец октомври 2014 г. Николай Мечков бе задържан заедно с Петър Биберов – Кюфтето, поради съмнения за купуване на гласове. По-късно и двамата бяха освободени.

Дарението

Наскоро Николай Мечков изяви желание да стане благодетел и откупи снимка на революционера Георги Кондолов, която дари на Държавният архив.

„Правя това дарение, за да се включа в набирането на средства за паметника в историческата местност. Реших, че снимката няма да взема за себе си, а ще спазя волята на дарителя, предоставяйки я на Държавния архив в Бургас.“

Дарението бе направено заради каузата за спасяването на паметника на Петрова нива.