База Данни Картини

Българин ограби яхтите във Венеция

Българин и двама молдовци са били задържани във Венеция, след като били уличени в голям брой кражби в региона. Оказало се, че те събрали такава плячка, която местният електронен вестник „Ла нуова“ окачестви като „съкровище“. Тулуза пък вчера осъмна под полицейска блокада. Около 250 жандармеристи, маскирани командоси и следователи извършваха арести във френския град, заради което местните решиха, че е предотвратен мащабен терористичен акт. Безпрецедентната операция е след разбиването на 13-членна българска банда крадци, която ошушкала цели градове, а седмично правила по 4-5 удара.

Разбиването на групата във Венеция бил първият успех на току-що сформирано специално полицейско звено за разследване на крупни престъпления в континенталната част на Венеция – Местре. Всичко започнало, когато бил спрян бус, шофиран от българин, при който се возели двама молдовци. Ченгетата проверили товарното отделение на колата и се оказало, че там има три яхтени двигателя, чиито серийни номера били заличени, вероятно след кражба. За посегателство сочело и това, че моторите били с изтръгнати жици. Тримата не говорели добре италиански, но в крайна сметка единият молдовец посочил къде живеят.

Веднага ченгетата получили заповед за обиск в къщата и там попаднали на цял склад от крадени вещи. Намерили много двигатели от яхти, за които се предполага, че са отмъкнати от пристаналите във Венецианския залив. Складирани били 17 музикални системи от БМВ-та, които изчезнали от паркирани в автокъща коли през нощта на 24 срещу 25 февруари. Имало електроники от „Ауди“ и от други автомобили, марките на които се уточняват. Открити били плейстешъни, системи за видеоигри, също и CD плеъри. Намерена е и крадена сателитна навигация за кораб, като само нейната стойност е за около 120 хил. евро.

Според полицията бандата е била специализирана в обири от яхти, къщи и магазини и се предполага, че ударите им далеч не са били само в района на Венеция, а по-скоро и в други провинции. Молдовците са под домашен арест и са подведени под отговорност за кражбите. Българинът, който се счита за лидер на групата, е задържан и ще отговаря за вещно укривателство, тъй като депото и бусът са негови.

Полицията разпространи снимки на двама от групата – 29-годишния Васил Пушчин и 41-годишния Генади Върбанов. Бяха показани и кадри на купищата открита плячка.

Тримата, които отмъкнали цяло „съкровище“ в Италия, обаче се оказаха аматьори на фона на 13-те българи, които вчера бяха арестувани във Франция. При мащабната операция са задържани нашенците, които от месеци обирали обекти в цяла Южна Франция. Подобно на акцията във Венеция първоначално е спрян бус с българи, натъпкан с крадени вещи. По-късно започнали обиските. При тях са открити електрически кабели, метали, гориво, всякакви инструменти. Това са предмети отмъкнати, най-вече от десетки земеделски производители. Един от българите е успял да духне и е бил издирван с хеликоптер. Нашенците се подозират, че са направили поне 80 удара в последните месеци.

Дни преди във Венеция да бъде разбита групата на българина и двамата молдовци друг нашенец „блесна“ в криминалните хроники. Оказало се, че 32-годишният Сергей Белокрилов претарашил голям брой хора по време на прочутия карнавал, преоблечен като Зоро. С ширикопола шапка, маска на очите и черна пелерина Зоро успял да пребърка десетки джобове и чанти на туристи. Бил заловен от полицейски агенти, също преоблечени в карнавални костюми, които бдели за сигурността на хората. Забелязали, че Зоро се държи странно, проследили го и когато се опитал да пребърка израелска туристка, белезниците щракнали на ръцете му.