База Данни Картини

Зелените с поредна атака към Банско, кметът Икономов отвърна на удара

Кметът на община Банско Георги Икономов даде гласност на поредната инициатива, подета от Зелените. Коалицията „За да остане природа в България“ е излязла с позиция, че на територията на зимния курорт се планира строежът на още цели осем квартала, които да поберат легова база от 40 000 легла.

Тази информация, която въобще не кореспондира с истината, е поредната лъжа на Зелените относно родия топ курорт за зимен туризъм, чието развитие те спират вече години наред, от което общината, жителите, туристите и държавата търпят огромни загуби. Спекулациите относно унищожаването на Пирин не секнаха, но скоро можем да говорил с факти за унищожаването на Банско.

 „Няма да се строи никъде. Става въпрос за частни парцели, които са вече урбанизирани територии на базата на отделни планове. В момента там ще правим регулация, което е абсолютно нормално. Не може хората да се движат по черни пътища“, обясни Икономов.

Кметът е дал изрични указания да се следи изкъсо дали се спазват границите на имотите с цел предотвратяване на строителство в нови, незастроени досега територии. „Тези, които пуснаха информацията за застрояването, явно не са прочели нищо и не разбират от нищо“, заяви той.

Общинската администрация отговори на атаката на Зелените с контраатака, имаща за цел да разясни така възникналата ситуация. „Голяма част от направените строежи в курорта не са отразени в действащия кадастър и в регистрите. Ако не се заснемат, това ще доведе до грешки и подвеждане в следващите проекти. Старият план от 1990 г. не отговаря на настъпилите през годините строежи в Банско“, е логичното обяснение на общинските власти, което обаче не се приема за чиста монета от псевдоеколозите, пише trud.bg.

Местните от планинския град са убедени, че отново са жертви на поредната кампания на Зелените, целяща да срине имиджа на Банско като една от топ дестинациите в Европа за ски туризъм, като каквато се наложи през последните години.