База Данни Картини

Зелените обърнаха палачинката, продават изсечените Родопи на чужди интереси

На 19 октомври в ефира на ТВ+ Александър Дунчев, експерт в швейцарската офшорна неправителствена организация WWF, обяви, че неговата екологична организация не се интересува от изсичането на вековните гори в Родопите, тъй като те не били защитени. С това изказва той успя да хвърли такова огромно петно върху имиджа на Зелените, което може да се раздели на три и скоро няма да избледнее.

 

Пренебрежителното отношение на Дунчев към тези „едни 120-годишни смърчове“ в Родопите е пример за липса на всякакъв професионализъм и реална преценка. Вековните горски масиви, независимо дали попадат в територията на защитени паркове или не, имат изключително важно значение за екосистемите и хората и едни истински еколози би трябвало да са загрижени от тяхното изчезване.

Освен това, важно е да се подчертае специално за Зелените, че вековните горски масиви в Родопите са вписани в НАТУРА 2000. Да се неглижира незаконното унищожаване на хиляди декари вековни гори в Пампорово е не просто безсрамно действие за всеки, който се бие в гърдите, че е еколог, но и признак шокираща некомпетентност или корупционни подбуди.

Като втори довод срещу изказването на Дунчев може да се изтъкне написаният черно на бяло факт, че организацията, която той представлява, е създала проект, в който Родопите са картирани като един от ключовите горски масиви не само у нас, но и в цяла Европа. Този проект е с начало от миналата година и края в началото на тази, който е подкрепен с препоръки старите гори, каквито са тези, 120-годишните, да се сдобият с по-висок статут на защита.

Само няколко месеца след това, господин Александър Дунчев собственоръчно представя резултатите от проучването на стари гори в Родопите, Източна и Западна Стара планина и Средна гора със заключението, че у нас има между 100 000 и 120 000 хектара такива масиви.

Историята на шизофренията на Зелените обаче не спира до тук. На 26 януари 2016 г. WWF изпраща писмо до заместник-министъра на земеделието и горите Георги Костов с копие до всички горски предприятия в България и ректора на ЛТУ с призив да се спре дърводобивът в 21 000 хектара стари гори, картирани от WWF, до приемането на специални мерки за тяхното опазване.

В така формулираното писмо намират място и данни, според които тези сухи стари гори са от критично значение за живота на планетата и представляват дом за 80% от сухоземните видове. Самите еколози са посочили, че над 50% от старите гори в България са извън защитени зони, като само 2,5% от тях са добре защитени. А сега, Зелените и техният представител Дунчев изведнъж обърна палачинката и вековните масиви му станаха доста слабо интересни.

Представителят на WWF обяви и че развитието на скиорски и туристически курорти извън националните и природни паркове не е логично да представлява интерес за еколозите. Тези думи могат да бъдат тълкувани по различни начини, но да не би да значат, че всички вековни гори в Родопите могат да се изсекат, без това да смути Зелените, които междувременно вдигат скандали около всяко законно отрязано младо дърво в природните и националните паркове, дори неговото премахване да е част от овладяване на свлачищни процеси, застрашаващи човешки живот?

Звучи доста противоречиво и нелогично, нали?! Някак не е логично за личности, представящи се за еколози, да не представляват проблем множеството доказани случаи за мащабно незаконно строителство и изсичане на гора в Пампорово, пише trud.bg.

Цялата мистерия около катарзиса на Дунчев и Зелените вероятно може много лесно да бъде обяснен, ако към думите му прибавим и едни арабски интереси към Пампорово, които все още се държат в тайна, но съвсем скоро ще станат публични. Както вече стана ясно, родните ПНО-та, които се свързват с псевдоекологични дейности, имат доказани връзки с проислямистки фондации, които са ги финансирали щедро с поне милион долара за последните десет години.

След споменаването на тази значима „подробност“ вече не е чудно, че близкоизточното влияние вече използва родните еколози не само за да прокара идеите на Сорос за ислямизацията на Европа, но и с цел разчистване на терена за икономически интереси в туризма. Все пак, за Зелените нищо не е по-зелено от арабските петродолари.

 

Конкретният случай с Пампорово, както и тези с тунела в Кресна, ски зоната в Пирин и още много други ясно показват, че псевдоеколозите на Белев, Ковачев и сие имат всякакви други, но не и природозащитни интереси.

 

Тези финансови интереси, за които Зелените лобират, обаче, са само върха на една добре структурирана пирамида, в която, ако се разровим, ще видим действия срещу интересите на страната и националната сигурност. Специалните служби и нас, както и ДАНС, би трябвало да се самосезират да също да се заровят в „зелените“ действия и интереси, докато наглостта им не е достигнала заплашителни размери.