Автомобили

Тест на първото SUV на Jaguar

Когато се заговори за Jaguar, повечето от нас си представят или луксозен седан или пък подчертано спортен автомобил. Настъпиха времена обаче, в които автомобилните марки, съобразявайки се с пазара, доста често започнаха да изневеряват на принципите си. Големият шок беше когато Porsche извадиха първия Cayenne. Тогава хардкор феновете на марката бяха потресени, но се оказа, че именно това SUV извади марката от налегналата я финансова криза.

Сега едва ли е изненада за някой, че и Jaguar представи модел, идеално вписващ се в класа на премиум кросоувърите. Тези, които се интересуват в детайли от марката Jaguar, може би си спомнят, че преди десет години дизайнерът на Jaguar Ян Калум каза в едно свое интервю, че пътищата на Jaguar и на автомобилите с повишена проходимост никога няма да се пресекат.

Но както се казва: „Никога не казвай никога“. Това се потвърди и при „котките“, когато през 2013-а същият този Ян Калум представи кросоувър концепцията C-X17. Публиката я одобри и от ръководството не закъсняха с решението за Jaguar SUV. Той вече е факт и моделното му име е F-Pace. Автомобилът се продава и у нас, а тестът, който направихме засяга най-новата дизелова модификация с мощност от 240 к.с.

Екстериор

Що се касае до външния вид, то F-Pace е много близък до прототипа – издължен моторен отсек, изтеглен назад салон и скосен в задната си част таван. Задължителният агресивен вид за Jaguar тук е налице с ефектните въздухозабо…