Автомобили

Saab 9-3 се прероди като електромобил

Китайският консорциум National Electric Vehicle Sweden (NEVS) представи електромобил на базата на Saab 9-3. Моделът ще се произвежда в гр. Тиендзин от юни догодина, съобщава Autohome.

Външно NEVS 9-3EV се различава минимално от второто поколение на Saab 9-3, който бе спрян от производство през 2014 г. На арматурното табло има цифров приборен панел вместо аналогови циферблати, мултимедийна система със сензорен дисплей и централна конзола с джойстик за управление на трансмисията.

Новият китайско-шведски електромобил има мотор с мощност 177 к.с., захранван от батерия с капацитет 144 амперчаса. Волтажът на акумулатора не се съобщава, но според производителя зарядът му ще стига за изминаването на 300 км.

NEVS купи правата върху марката Saab и производствените ѝ мощности през 2012-а. Година по-късно китайците опитаха да възобновят производството на 9-3 в Тролхетан. През февруари 2016 г. обаче шведският авиостроителен концерн Saab AB забрани на NEVS да използва името и емблемата на Saab за автомобили за китайския пазар, който бе основен за модела.