Автомобили

За Путинмобила вече имало опашка

„Към автомобилите от проекта „Кортеж“ има сериозен интерес от страна на частни клиенти, но те ще трябва да изчакат поне до 2019 г., тъй като целият тираж за догодина вече е разпределен за нуждите на Федералната служба за охрана“, разказва руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров пред в. „Известия“.

Централният научноизследователски автомобилен и автомоторен институт (НАМИ), който е главният изпълнител на проекта „Кортеж“, ще произвежда не повече от 300 автомобила годишно. Те нямало да отстъпват по ексклузивност на Rolls-Royce и Bentley.

„Наясно сме с потенциалните купувачи. Проведохме маркетингово проучване на аудиторията. Няма дилър в луксозния сегмент, който да не иска такъв автомобил от тази линия“, обяснява Мантуров. По думите му вече имало план за производството догодина, включително и за износ, но едва след задоволяване на нуждите на вътрешния пазар.

Дебютът на „Кортеж“ трябва да се състои през пролетта на 2018 г. на церемонията по встъпване в длъжност на новия руски президент. Автомобилите за висшето държавно ръководство ще се оборудват с четири-, осем- и дванайсетцилиндрови турбодвигатели с мощност 250, 650 и 850 к.с.