База Данни Картини

Милка Христова: За поредна година общинските съветници научаваме основните числа в бюджета от медиите, а не от общинската администрация

Милка Христова: За поредна година общинските съветници научаваме основните числа в бюджета от медиите, а не от общинската администрация

 

 

Милка Христова, заместник-председател на СОС от „БСП-лява България”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Бюджетът за 2018 на Столична община.

    Милка Христова заяви, че общинските съветници съдят за бюджета само и единствено от коментарите в медиите. Било е направено обобщено представяне от заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов, но в най-окрупнени суми. Самият бюджет с всички приложения ще бъде разгледан едва в средата на януари. „Тук бих искала да отправя една критична бележка, че за поредна година общинските съветници научават основните числа от медиите, а не от общинската администрация!”, заяви общинският съветник.

   Милка Христова обясни, че при гласуването на бюджета за настоящата година общинските съветници са стигнали до извода, че би трябвало да се промени методиката на съставяне на бюджета и СОС да бъде водещ при изготвянето му. За съжаление обаче тази година методиката отново не е била приложена. Иначе от числата става ясно, че бюджетът се увеличава с около 100 милиона лева. Инвестиционната програма е около 490 милиона, като 390 милиона са от оперативни програми. „Според мен за поредна година се планират занижени приходи, нещо подобно както се прави с държавния бюджет, нещо, което формира излишъци в края на годината, които се разпределят по усмотрение на администрацията, което бих казала, че е нарушение на Закона за публичните финанси!”, обясни още заместник-председателят на СОС. Милка Христова добави, че основният въпрос според нея е как се изразходват парите на софиянци, доволни ли сме от качеството на изпълняваните обекти и използват ли се ефективно средствата. „За съжаление ремонт на ремонта се превръща в емблема на София, което никой от нас не би могъл да приеме!”, категорична бе Христова.

Велоалеите.

    Водещата обясни, че разговаря със софиянци и остава с впечатлението, че те не са много доволни от велоалеите по „Дондуков”. Според нея разбира се велоалеи трябва да има, но да бъдат замислени по по-добър начин. Милка Христова обясни, че решението за тях е било самоцелно, защото е ясно, че има проблем със замърсяването на въздуха, идващо най-вече от използването на лични автомобили. Това се преодолява чрез стимулирането на гражданите да се придвижват пеша, с колелета или с удобен градски транспорт, но велоалеите по „Дондуков” не са решили нито един от тези проблеми. „Няма такива велосипедисти, които се движат от никъде за никъде!”, категорична бе Христова. Тя изрази мнение, че Столична община трябва да преосмисли разположението на велоалеите, да се вслуша в мнението на гражданите и да намерят мястото им там, където наистина ще бъдат полезни.

Замърсяването на въздуха.

     Милка Христова обясни, че през зимата основна причина за замърсяването на въздуха е начинът, по който се отопляват голяма част от софиянци в крайните квартали. Тя продължи, че предстои приемането на оперативните мерки. Беглото запознаване с тях обаче показва, че те са насочени към преодоляване на последиците, а не към причините. Заместник-председателят на СОС категорично заяви, че докато не се намери решение за алтернативен начин на отопление за хората, които нямат централно топлоподаване, проблемът с мръсния въздух няма как да бъде решен.

   Милка Христова заяви, че отделно от това ние имаме един от най-старите автопаркове. Тук обаче трябва да се промени нормативната база и в дни с висока степен на замърсяване да не се допуска движение на автомобили без катализатори или с над допустимите норми на отделяне на газове. „Битката ще продължи дълго, тя е въпрос и на манталитет, и на взаимна убеденост на хората, че трябва да зачитаме нашия общ интерес и да се стремим към подобряване на климатичната среда, тъй като това се отразява на здравето на всички!”, категорична бе Милка Христова.

   Водещата отбеляза важността на миенето на улиците. Събеседникът й се съгласи, че това наистина е един от най-ефикасните методи. Тя продължи, че на следващата сесия на 21-ви декември предстои разглеждането на план-сметката за чистотата за 2017 г. и приемането на план-сметката за следващата година. Там от планираните 46 милиона за лятно почистване не са усвоени около 10 милиона. Заместник-председателят на СОС обясни, че е изискала да има прозрачност и информацията за миенето на улиците да се публикува на страницата на Столична община, за да може да има граждански контрол.

Приоритетите на групата на „БСП-лява България”.

   Милка Христова обясни, че групата наистина е малка, но работи като последователна опозиция, която се опитва да посочва нерешените проблеми и евентуално грешните решения. Тя продължи, че с колегите й никога не са имали намерението да пречат или да гласуват на инат. Целта е да са коректив и да бъдат кооперативни.

   Като предстоящи задачи на първо място е приемането на план-сметката за чистотата. БСП няма да я подкрепи, защото не споделя философия и начина на организиране на почистването на града. Тя продължи, че според нея София трябва да се почиства от общинско предприятие. Следващата голяма задача е приемането на сборния бюджет, което вероятно ще стане в края на януари. Тогава ще бъде направен обстоен анализ на числата, с които от БСП не са съгласни. Милка Христова подчерта, че София не се развива хармонично, а се движи на две писти – централна част и забравени квартали – спални. Трябва да има повече пари за осветление, вътрешноквартални улици и т.н.

  Милка Христова обясни, че друг приоритет на „БСП-лява България” е осигуряване на бърз и екологичен градски транспорт, както и развитие на здравеопазването. Според нея е радостно, че през последните години, може би поради настояването и на БСП, Столична община се обръща с лице към общинското здравеопазване и няма лечебни заведения, които да са изправени пред фалит. Искат се повече пари и за спорт и младежки дейности.

Атаките срещу председателя на БСП Корнелия Нинова за съмнително участие в приватизацията.

   „Докъде ще стигне тази драма, ако мога така да я нарека?”, попита водещата Клара Маринова. Милка Христова отговори, че трудно би нарекла случващото се драма, по-скоро би го определила като вид оперета. Тя продължи, че според нея истината би излязла наяве когато всички документи бъдат достъпни, защото не е нормално върху един и същ документ двете страни да градят различни тези.

   Заместник-председателят на Столична община изрази мнение, че тази атака е била очаквана, още повече в навечерието на вота на недоверие. Тя е изключително удобна. Самата Корнелия Нинова е представила документи за осъществени проверки от страна на компетентните органи, които са установили, че няма престъпление. „Смятам, че трябва да се намери форма да се поставят всички документи на масата и да се сложи край на тази сага, защото в момента тя прилича на една снежна топка, която обраства все повече с фалшиви новини и истината се загубва. Мисля, че това е удобно за ГЕРБ, това разсейва посоката на ерозирането, което те търпят в момента и сериозните упреци в корупционна среда. Вероятно това ще им носи някакви дивиденти в кратък план, но според мен не може да реши основния им проблем, защото корупция има и тя не може да бъде скрита от хората!”, завърши Милка Христова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 14 декември 2017 г.