Изложба

„КНИГИ ЗА СМЕТ” С ЕСЕННО ИЗДАНИЕ В ОЩЕ ТРИ ГРАДА

След като през юни в градовете Велико Търново, Варна и Бургас бяха събрани и рециклирани общо 5 тона пластмасови отпадъци, сега идва ред на още три града да се включат в кампанията, с основен партньор Kaufland България, организирана от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum.

Всеки желаещ да участва в „Книги за смет“ може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи в книга и отстъпка за собствени марки продукти на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса. Във всеки град събитието ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 13,00 часа, както следва:

26 септември

София

  • хипермаркет Kaufland, ул. „Филип Аврамов“ 3;
  • хипермаркет Kaufland, бул. „Ген. Тотлебен“ 36.

Плевен:

  • хипермаркет Kaufland, ул. „Сан Стефано“80.

27 септември

Пловдив

  • хипермаркет Kaufland, бул. „Освобождение“ 47;
  • пред сградата на Общината

За втора поредна година Kaufland България ще бъде основен партньор и домакин на една от най-мащабните инициативи в Европа в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява и четенето. Организаторите планират и есенно издание в други градове, ако епидемиологичната обстановка го позволява.

Тази година кампанията „Книги за смет” се реализира при засилени мерки за сигурност във връзка с опасността от инфектиране с КОВИД-19. При провеждането на кампанията ще бъдат спазени всички епидемиологични разпоредби на МЗ.

–           Разстоянието между участниците ще бъде маркирано с графични означения по продължение на изчакващата опашка при предаване на пластмасата и книгите. Според разпоредбата на МЗ това е 1.5 метра.

–           Носенето на маски или шлемове от гражданите е препоръчително, но не е задължително, защото събитието се провежда на открито.

–           Организаторите и всички заети в кампанията задължително са с предпазни шлемове и ръкавици.

–           Между организаторите и участниците са предвидени заграждения, преградни маси на 1.5 разстояние.

–           След всеки ред посетители организаторите дезинфектират ръцете си или сменят ръкавиците си.

–           Тази година участниците нямат допир с книгите. Докосването им не е възможно, нито разглеждането или разлистването.

–           Всяка корица е облечена с плътен ламинатен слой, който всеки би могъл да дезинфектира преди четене.

–           На опашката се раздават информационни флаери, от които гражданите ще могат да изберат заглавия. Всеки участник ще получи разяснителна листовка.

–           На разположение на всеки участник, организатор или член на екипа ще бъдат предвидени дезинфектанти на видно място.

По регламент, срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци, участниците в инициативата ще могат да получат 1 книгa по избор. Тази година фокусът е върху творби, по които са направени филми: „Доктор Дулитъл“, „Дивото зове“, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“, „Война на световете“, „Министерство на времето“, „Колекционерът на изгубени неща“, „Ловът“ и др. Разбира се това няма да бъдат всички заглавия, като няма да бъдат забравени и най-малките участници.

За рециклиране ще бъдат приемани само пластмасови отпадъци, почистени от хранителни или други остатъци, годни за рециклиране, събрани по възможно най-компактен начин – найлонови торби, туби и шишета от течности, препарати, пластмасови капачки, тарелки и т.н.

Повече информация за инициативата може да следите на страницата във Fb/knigizasmet. Партньори на кампанията са Екопак България, Българо-американска кредитна банка и общинa Пловдив.

Лице за контакт:

Марияна Добранова, проекти
Издателство Smart Books
Тел: 0899403905
smartbooks.bulgaria@gmail.com

Симеон Василев, Ръководител Проекти,
Фондация Credo Bonum
тел.: 02 815 96 19
simeon@credobonum.bg