В обектива

Ден за размисъл преди вота, който може да сложи край на ЕС


Днешният съботен ден е ден за размисъл във Франция, където утре ще се проведе първият тур на президентските избори. Политическите анализатори са категорични, че без Франция Европейският съюз ще се разпадне.

А възможно ли е Франция да последва примера на Великобритания и да напусне общността? Такава заявка даде един от кандидатите за президентския пост, който почти сигурно отива на балотаж според социологическите проучвания.

Лидерката на „Национален фронт“ Марин льо Пен е твърдо решена да свика референдум, ако бъде избрана за държавен глава. Според социолозите на балотажа тя ще се изправи срещу Еманюел Макрон.

Прогнозите са центристкият кандидат да бъде избран за президент с подкрепата, която ще получи на балотажа (7 май) от французите, които са против крайната десница. Френските медии припомнят победата на Тръмп и добавят, че не са изключени изненади, макар да не са много вероятни.

Първият тур на президентските избори ще се проведе при драконовски мерки за сигурност. В четвъртък вечерта на Шанз-Елизе бе убит полицейски служител при поредното нападение на френска земя.

50 000 полицаи ще бъдат ангажирани с осигуряване реда на вота, който ще бъде проследен внимателно от лидерите на Европейския съюз. Това е поредният тест за бъдещето на блока….