В обектива

Транспортен апокалипсис в Гърция


Истински транспортен апокалипсис в южната ни съседка. Първа жертва на започналата стачка стана Солун, където протестират шофьорите на градските автобуси.

Лошата новина за всички жители и гости на Гърция е, че това е едва началото. Общественият транспорт в цялата страна от утре ще се движи с нарушен график.

Причината са стачки на работещите в сектора срещу поредните нови мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната в замяна на международни заеми, съобщават гръцките медии. Стачките ще продължат три дни.

От 16 май на улиците излизат и журналистите по решение на техния синдикат. От утре фериботите също остават по пристанищата заради 48-часова стачка на моряците.

48-часова стачка започват на 17 май и болничните лекари в Гърция, които оценяват новите мерки като „антинародни“. Те обвиняват правителството, че мерките не само ще доведат до орязване на пенсиите, но и до уволнения и съкращения в здравната система.

Тридневните протести стават факт в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с новите мерки за икономии. Законопроектът трябва да бъде гласуван на 18 май.

В рамките на предварителното споразумение, постигнато с кредиторите в началото на месеца правителството прие да плати 3,6 млрд. евро, като събере тези средства от съкращения на пенсии и от данъци. Кабинетът на Ципрас пое ангажимент мерките да бъдат приложени през 2019-2020 г….