Интериор

„Дневникът на машиниста“ стана най-добър филм на „Златната липа“ `2017

Сръбската драма „Дневникът на машиниста“ (2016) на режисьора Милош Радович спечели наградата за най-добър филм на петото издание на фестивала за ново европейско кино в Стара Загора – „Златната липа“` 2017.

Филмът представя по оригинален начин смешно-тъжната история на възрастен машинист, който се опитва да предпази отгледаното от него сираче от собствените си разочарования и страхове, които е трябвало да преодолее в живота си. Филмът ще бъде прожектиран още веднъж тази вечер, веднага след церемонията по връчване на наградите и закриване на фестивала, чието начало е в 18 часа, тази вечер – 7 юни.

Наградата за най-добра мъжка роля печели Стефан Денолюбов с брилятната си игра в българското предложение от конкурсната програма – филмът „Слава“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Наградата за най-добра женска роля замина за Дания – тя беше присъдена на Трине Дирхолм за ролята и във филма „Комуната“ (за последно може да го гледате тази вечер от 21 часа в зала Библиотека). „Комуната“ печели и наградата на Съюза на българските кинодейци. Наградата за най-добра режисура печели грузинският филм „Животът на Ана“ с режисьор Нино Басилия.

Всички чуждестранни членове на журито – Анна Носатова (Русия), Вахо Чачанидзе (Грузия), Зузана Уолтер (Чехия), Даниел Фитзсимънс (Англия), както и председателят Владо Пенев (България) признаха, че са били еди…