Бизнес и Политика

Най-богатият човек на планетата е …

Основателят и управител на онлайн магазинът Amazon вече е най-богатият човек на планетата. Джеф Безос успя да измести от първото място съоснователят на Microsoft Бил Гейтс. Последният беше на първа позиция от 2013 г. досега. След затварянето на борсите в четвъртък вечерта Гейт е притежавал 90 млрд. USD, а Безос – 89 млрд. USD. С отварянето на търговията в петък обаче акциите на Amazon са се повишили с 15 USD, а тези на Гейтс са загубили част от стойността си.

Ръст от 22% (до 37.2 млрд. USD) в приходите се очаква да отчете Amazon през тази година. От началото на 2017-а капитализацията на компанията е нараснала с 40%, до 503.2 млрд. USD.

През януари на текущата година Безос беше 4-тият най-богат човек на планетата. За половин година той успя да изпревари освен Бил Гейтс и основателя на Inditex SA Амансио Ортега, който към момента е на трета позиция със състояние в размер на 82.7 млрд. USD и управителят на компанията Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Към днешна дата Бъфет е на четвърта позиция със 74.5 млрд. USD.