Изкуство и Общество

Макрон към Ердоган: Пусни бързо нашия журналист

Френският президент Еманюел Макрон призова турския си колега Реджеп Ердоган за бързо освобождаване на задържания журналист Лу Бюро, съобщи френското издание Liberation.

Двамата държавни лидери проведоха телефонен разговор, в който Макрон е поискал от турския държавен глава да освободи 27-годишния журналист, обвинен за връзки с кюрдските бойци.

Макрон и Ердоган са се споразумели контактите да продължат и на министерско равнище, за да бъде намерено положително решение, обявиха от Елисейския дворец.

Двамата президенти са обсъдили и ситуацията в Сирия и Ирак по време на телефонния разговор. Кюрдската работническа партия е обявена за терористична организация в Турция. Анкара беше обвинена в неправомерни арести през последните месеци, включително и на много журналисти.

Лу Бюро е третият френски журналист, задържан в Турция само в рамките на една година. Той засне материал за Отряда за народна самоотбрана (YPG), който турските власти разглеждат като въоръжено крило на ПКК.

Турция е на 155-о място в света по свобода на словото в класацията на международната неправителствена организация „Репортери без граници“. След опита за преврат отношенията между Турция и Запада рязко се влошиха.