Изкуство и Общество

Църквата на Македония благодари на Светия синод

Светият архиерейски синод на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), изрази благодарност към българския патриарх Неофит и членовете на Светия архиерейски синод на Българската православна църква (БПЦ), които днес взеха решение за писмото от Македонската православна църква, съобщи Македонската информационна агенция. Премиерът на Македония Зоран Заев приветства решението на Светия синод в София с уговорката, че страната му е светска държава.

Взетото решение на Светия архиериейски синод на БПЦ дава надежда за окончателно решаване на статута на легитимната автокефалност на МПЦ в семейството на поместните православни църкви. Очакваме и в бъдеще Българската православна църква да бъде постоянен сътрудник на МПЦ-ОА в осъществяването на необходимата богоугодна цел, се казва в съобщението.

В него се посочва, че двете църкви имат множество общи християнски ценности през вековното съществуване.

Тъй като съм вярващ православен, аз съм щастлив, но ще повторя, че Македония е светска държава. Ние не искаме да се месим в работите на църквата, но тази стъпка е изключително позитивна и бих искал да я приветствам. Ние определено постигаме напредък по отношение на признаването на нашата Македонска православна църква, заяви македонският премиер.