България Север, Общество

Габрово излиза на протест в защита на Пирин

На 18 януари, четвъртък, граждани в 17 български града и 6 в чужбина ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк Пирин.

Този път протестите обхващат София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Лондон, Оксфорд, Прага и Хамбург и са подкрепени от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“,

Протестното шествие в Габрово започва в 18.00 ч. от площад „Възраждане“, след което ще продължи по ул. „Априловска“ до пл. „Първи май“.

Исканията на протеста в четвъртък вечерта са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество, информират организаторите.

Малко по-рано, в четвъртък от 10 часа граждани се събират пред Министерски съвет в София. На 11 декември 2017 г. Коалиция „За да остане природа в България“ изпрати 100 въпроса за Пирин до заместник министър-председателя Валери Симеонов. Въпросите адресират нередности в предложението за промяна на концесионния договор на ски-зона Банско от 6 декември 2017 г. Тъй като вече 35 дни няма отговор, гражданите се събират, за да зададат въпросите отново.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730