България Север

Мажоретен фестивал се проведе в град Левски като част от празниците на изкуствата „Парцалев 2019”

Мажоретният  фестивал в град Левски за първи път се проведе в рамките на празничната програма в памет на Георги Парцалев.

Седмият мажоретен фестивал, организиран от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, премина под патронажа на кмета на община Левски Любка Александрова и в него взеха участие малки, големи и по-големи мажоретки от Левски, Ловеч, Враца, Летница, Велико Търново, Горна Оряховица. 

След празничното дефиле на младостта и красотата, фестивала откри кметът на община Левски  Любка Александрова: „Много и красиви са изкуствата, които радват душите на хората. Тази година, освен театралното, филмовото, музикалното изкуство, в празниците на изкуствата „Парцалев 2019” се радваме и на мажоретното изкуство и  изкуството на духовите оркестри с Фестивалния оркестър. Младежкият духов оркестър и мажоретките от гр. Ловеч с ръководител Тотко Рогашки са добре познати в България и Европа.”

За пореден път те доказват своето приятелство и съпричастност към идеята, а участието на Тотко Рогашки и в мажоретен танц със знамена беше приятна изненада, бурно аплодирана от всички.

Любовта към мажоретния танц запали в сърцата на момичетата от град Левски Валя Малкова – учител, треньор и международен съдия по художествена гимнастика, преди повече от 10 години. Достоен наследник днес е Соня Дунева, нейна възпитаничка и ръководител на школата по мажоретни танци в гр. Левски.

В школата се обучават над 50 момичета от 4 до 19 години. Успехите идват с труд и постоянство. Мажоретките участват и печелят много отличия на национални и международни фестивали. Всяка година печелят  награди от Мажоретен фестивал „Мадарски конник” в Шумен. През тази година станаха вицешампион и се върнаха с пет купи. Участват в празници и фестивали в Австрия, Франция и Гърция, в благотворителни инициативи, училищни, читалищни и общински изяви и представят града си достойно.

Кметът на общината Любка Александрова благодари специално на ръководителя на Младежкия духов оркестър Тотко Рогашки. Връчи лично на участниците във фестивала плакет и грамота от името на Община Левски с благодарност към всички, допринесли за празничното събитие, към създателката на школа за мажоретни танци в Левски Валя Маркова и на Соня Дунева за обичта и таланта, за гордостта град Левски да е домакин на такъв красив празник, на ръководителите на съставите и мажоретките от  Левски, Горна Оряховица, Велико Търново, Враца, Ловеч, Летница, на приятелите на град Левски.

Материалът Мажоретен фестивал се проведе в град Левски като част от празниците на изкуствата „Парцалев 2019” е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.