Бизнес и Политика

До края на годината пускат метрото от „Подуене” до „Красно село”

До края на годината трябва да бъдат пуснати първите осем километра от третия лъч на столичното метро – от „Подуене” до „Красно село”. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която провери работата по строежа на метрото на място. До средата на 2020 г. трябва да бъде пуснато движението и в участъка през „Овча купел“ до Околовръстния път при „Горна баня“.

„Обновяваме над 4 км от бул. „Президент Линкълн“ и със строителството на третия лъч изграждаме ул. „Централна“, изграждаме и три паркинга в кв. „Овча купел“. Основният ремонт на ул. „Житница“ – с 4 пътни ленти, тротоари и улично осветление, трябва да приключи до 15 септември“, заяви още кметът на София.

„Преди две години взех лично решение да започнем изграждането на 4-те км от третата линия на метрото през „Овча купел“ още преди да имаме осигурено финансиране. Целта беше да не спираме строителството на метрото, защото това е начин да променяме кварталите и да подобряваме качеството на живот“, допълни Фандъкова. 

В „Овча купел“ се изграждат 4 км от третия лъч на метрото с 4 метростанции

Заедно с третата линия се изграждат и три нови паркинга – всеки от тях е за между 200 и 240 автомобила. Те са на „Околовръстното шосе“, в района на метростанция № 18; в района на метростанция № 17 на ул. „Централна“; на бул. „Монтевидео“, в района на метростанция 16. На железопътната спирка към метростанция № 18 в кв. „Горна баня“ е направена връзка с жп линията София – Перник.

 

Снимка: Столична община