България Север

Развръзка: Ученик наклевети учител, че го е бил!

Районната прокуратура в Габрово прекрати преписката по наказателното производство, образувано срещу учител по занималня в едно от основните училища в нашия град, за когото майка на ученик твърдеше, че синът й е бил бит от преподавателя.

Справедливостта възтържествува 4 месеца след като родителят се оплака в полицията, че момчето й, 11-годишен ученик в местно училище, е получил телесни повреди от учител. Образуваното досъдебно производство бе прекратено с влязло в сила постановление на прокурора, а наклеветеният учител дори не е привлечен като обвиняем.

От протоколите на разпитите на свидетели може да се направи заключение, че учителят е станал жертва на клеветнически твърдения от страна на малолетния ученик, който е излъгал и инсценирал, че спрямо него е било упражнявано насилие от страна на преподавателя.

Мотивите за това са видни от показанията на очевидци на случилото се. Съученици на „жертвата“ са потвърдили, че учителят не е упражнил насилие над детето и то не е бито.

Един от съучениците му дори е признал, че е станал свидетел на това как „битият ученик“ се е самонаранил чрез надиране по врата, за да си подсигури доказателство за клеветата. Дори нещо повече.

Причината за всичко това била, че учителят бил строг и не допускал учениците да нарушават дисциплината по време на учебните занятия. Не толерирал закъснения, използване на мобилни телефони и хранене в час.

Това не се харесвало и нравило на малкия ученик, който по тази причина решил да спретне номер на преподавателя си. Целта била ясна – учителят да бъде уволнен.

Пред репортери на националните медии 11-годишният ученик от Габрово показа наранявания по врата си като доказателство и заяви, че е бил душен от учителя си в занималнята. Случаят предизвика вълна от възмущение, коментари и реакции на различни нива в държавата.

Непосредствено след инцидента е било установено, че ученикът е излъгал, с цел – учителят му да бъде съкратен от учебното заведение. В крайна сметка обаче пъкленият му план не сработил, а скалъпената история била разобличена от разследващите случая.

Близки на потърпевшия преподавател споделиха пред „Габрово Нюз“, че след като истината е излязла наяве, учителят обмисля възможността да съди майката на ученика за претърпените неимуществени вреди, в резултат на противоправното поведение на малолетния й син.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Развръзка: Ученик наклевети учител, че го е бил! е публикуван за пръв път на Gabrovo News.