Изложба

Художникът Иван Кирков като илюстратор – в галерия „Люнион“

Галеристът Павлина Маринова: Иван Кирков е един от любимите автори на „L’ Union de Paris“ 

Към изложбата има голям интерес, забелязвам доста по-дълбоко осмисляне от страна на публиката

До средата на февруари в галерия „L’ Union de Paris“ в Пловдив може да се види изложбата „Живопис, рисунки, илюстрации. Иван Кирков (1932-2010)“. Представени са малко познати творби от разнородното творчество на автора, оставил значима следа в развитието на съвременното българско изкуство.

Изложените рисунки припомнят изявите му като илюстратор. Своята илюстраторска дейност художникът започва още веднага след като завършва живопис в Художествената академия (ВИИИ „Н. Павлович“) през 1954г. при проф. Илия Петров и проф. Кирил Цонев. Някои от неговите илюстрации, които могат да бъдат видени са създадени към поемата на Георги Авгарски „Тамарина гара“ (1956г); „Косе Босе“ (1957) на Ран Босилек. Особено интересни са и рисунките му към приказките „Чудната кутийка“ и „Двеста и двайсет хитрини“. Всички те са малка част от приноса, който Кирков дава за оформяне облика на детската илюстрация у нас. Според него илюстрацията на приказки преди всичко трябва да е занимателна. С богато въображение и оригинален графичен стил авторът ни въвежда във вълшебения свят на книгите.

Галеристът Павлина Маринова разказва:

„Той е един от любимите автори на галерията. Това е трета изложба, която правим с негови рисунки, илюстрации, живопис. Тази година показваме по-ранни негови творби от 60-те и 70-те години. Всичко започна от 2006-та, когато се запознахме с Иван Кирков и той вече живееше в Асеновград. Сега популяризраме тази част от неговото творчество, която припомня изявите му като илюстратор. Кирков работи изключително индивидуално към всяка книга, не налага своя стил, а след като прочете материала, анализира и подхожда по различен начин. Много от хората, които виждат изложбата казват: „Ние сме чели тези приказки, но никога не сме знаели кой е художникът“ и е много любопитно за посетителите. Изключително голям интерес има към тази изложба и някак се подхожда с по-дълбоко внимание към произведенията. През 2013-та направихме една голяма изложба с творби на Иван Кирков в ГХГ и продуцирахме един каталог. Предишната отново с неговото творчество беше 2017-та. Също бяха достатъчно добри изложбите, но не е имало такъв голям интерес, както сега. Като че ли има някакво надграждане в културата на самите хора, станаха по-внимателни, забелязвам по-дълбоко осмисляне и помъдряване на публиката“.

Иван Кирков е представител на поколението творци, осъществили голямата промяна в българското изкусво в началото на 60-те години. Стремежът към търсене на нови форми и средства на изява го прави един от най дискутираните художници. Макар и отричан, неговият провокативен начин на изразяване става необходим за българската живопис, за да се освободи от сивотата и безличието. Още през младежките си години се проявява като, интересно и задълбочено мислещ творец, блестящ със своя интелект. Неконформист, променящ се експериментиращ в различни области и жанрове – това са само част от определенията, с които се свързва името му.

В настоящата изложба може да се види негов пейзаж от 1962-ра година, отличителен за периода на налагане на нови форми в изкуството, разказва още Павлина Маринова. И допълва, че в групата пловдивски художници от 60-те, които не искат да се съобразяват с наложените норми, а се стремят да бъдат в крак с европейките тенденции се вписва напълно Иван Кирков. Това е групата на Георги Баев, Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев.

За Кирков остава важна не оптическата импресия, а изживяното емоционално състояние, допълва галеристката.

Изложбата мoже да бъде видяна до 12 февруари.