Ученици усвояват добри практики в хотелиерството и ресторантьорството
Ученици от Професионална гимназия по туризъм “Пенчо Семов” – Габрово ще усвояват добри практики в хотелиерството и ресторантьорството чрез мобилност. В новия пореден проект на Професионалната гимназия по туризъм ще участват 20 ученици от единайсти и дванайсти клас.
Те се обучават в сферата на туризма по специалностите “Организация на хотелиерството”, “Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”, “Производство на кулинарни изделия и напитки”, “Организация на туризма и свободното време”.
В мобилността ще се включат като ръководители на групата и двама учители от ПГТ с добра езикова и професионална подготовка в сферата на туризма.
Проектът “Усвояване на добри практики в хотелиерството и ресторантьорството чрез мобилност” е насочен към:
– наблюдение и овладяване на Европейски стандарти за качество за работа в кухня и обслужване на гости в хотел и ресторант;
– преодоляване на различията относно българските и европейските стандарти за работа в кухня, почистване, зареждане и подготовка на хотелска стая, обслужване на гости в ресторант и хотел;
– придобиване на практически опит относно специфични немски технологии за обработка на продукти и приготвяне на ястия в кухнята;
– наблюдение на организация на събития за голям брой гости – коктейли, партита, обслужване на кетъринг;
– работа със съвременни резервационни системи, посрещане и настаняване на гости в хотела;
– практикуване на немски език в реална среда с цел затвърждаване на специфична професионална лексика на немски език;
– кариерно ориентиране чрез мотивиране на бенефициентите на проекта за реализация по изучаваната професия и предприемачество в конкурентна бизнес среда;
– по-добра възможност за реализиция на пазара на труда и намаляване на младежката безработица;
– необходимост от изучаване и прилагане на добрите практики от мобилността в обучението по технологични и туристически дисциплини в ПГТ – Габрово.
Проектът предвижда 3 седмици / 28 март – 22 април 2015 г. / ученическа производствена практика в хотели в град Дрезден. Хотелите и работните места ще бъдат определени след предварително съгласуване между партньорите на базата на досегашния опит от реализирани проекти Мобилност през 2011 г. и 2014г.
Учениците ще бъдат разпределени в хотели за работа в кухнята, рецепцията, бара, ресторанта и румсървис. Те ще работят под ръководството на наставници, за да се обхване цялостният процес на обслужване в хотела и се наблюдават, изучават и анализират максимален брой добри практики.
Ще бъдат подписани Europass сертификати – Мобилност, които дават възможност на младите хора да работят в страните – членки на ЕС. Партньорът на гимназията WBS Training AG ще издаде и сертификати, включващи оценка на придобитите умения и компенции от специфичното обучение на всеки стажант.
Настоящата публикация е изготвена от екип по проект “Усвояване на добри практики в хотелиерството и ресторантьорството чрез мобилност ” № 2014 – 1- BG01 – KA102 – 000317. Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.